Η μεταμόσχευση μαλλιών είναι σήμερα η πιο δημοφιλής αισθητική θεραπεία στην οποία προβαίνουν οι άνδρες και δεν αποτελεί πλέον διαδικασία για λίγους. Οι ασθενείς δεν διστάζουν να επισκεφτούν για το πρόβλημα αυτό Δερματολόγους και Πλαστικούς Χειρουργούς, που είναι οι μόνοι εξειδικευμένοι ιατροί για τη διάγνωση και τη θεραπεία της τριχόπτωσης.
Η μεταμόσχευση μαλλιών έχει 3 σημαντικούς στόχους:
- Ομοιόμορφη και πλήρη κάλυψη, χωρίς μόνιμο τραυματισμό της δότριας και λήπτριας χώρας και σχηματισμό μόνιμων ουλών.
- Φυσικό αποτέλεσμα με σωστή κατανομή των τριχών.
- Επίτευξη της μέγιστης δυνατής πυκνότητας, ανάλογα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του κάθε ατόμου. Σύμφωνα με στατιστικά δεδομένα, το 2010 παρατηρήθηκε διπλασιασμός των επεμβάσεων εμφύτευσης μαλλιών σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία. Έκτοτε, οι μεταμοσχεύσεις μαλλιών παγκοσμίως αυξάνουν κατά 20% περίπου σε ετήσια βάση.
Η εμφύτευση μαλλιών μπορεί να γίνει σε:
Άνδρες και γυναίκες που πάσχουν από ανδρογενετική αλωπεκία. Άνδρες και γυναίκες με ουλωτικές μορφές τριχόπτωσης. Σε περιπτώσεις αραίωσης των τριχών των φρυδιών. Σε περιπτώσεις αραίωσης των τριχών του προσώπου. Σε περιπτώσεις κάλυψης ουλών από την τεχνική FUT (STRIP) ή ουλές μετατραυματικής ή μετεγκαυματικής αιτιολογίας. Σε περιπτώσεις που κάποιος επιθυμεί να κατεβάσει τη γραμμή του hairline στο μέτωπο.
Ποιοι μπορούν να υποβληθούν σε μεταμόσχευση μαλλιών και ποιοι όχι
Σε μεταμόσχευση μαλλιών μπορούν να υποβληθούν άνδρες ή γυναίκες, οποιασδήποτε ηλικίας από 18 ετών και άνω. Λόγω της ελάχιστα επεμβατικής φύσης της σύγχρονης τεχνικής εμφύτευσης μαλλιών FUE, που γίνεται υπό τοπική αναισθησία, μπορούν να υποβληθούν σε αυτήν πρακτικά όλοι οι ενδιαφερόμενοι, με την εξαίρεση ασθενών με πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας.
Ιδανικότεροι υποψήφιοι είναι οι ασθενείς με σχετικά περιορισμένο και καλά αφορισμένο πρόβλημα αλωπεκίας, βαθμίδας Norwood I-IV, με πολύ καλή δότρια περιοχή και με σταθεροποιημένο σχετικά το πρόβλημα της τριχόπτωσης. Ακόμη και περιπτώσεις μικρών ουλών, σταθερών στο χρόνο, μπορούν να αντιμετωπιστούν εξίσου αποτελεσματικά.
Στον αντίποδα, δεν αποτελούν καλούς υποψηφίους για μεταμόσχευση μαλλιών άνδρες με μεγάλου βαθμού αραίωση, βαθμίδος Norwood V-VII, με μικρή ή αραιή δότρια, καθώς και γυναίκες με διάχυτου τύπου αραίωση μαλλιών, όπου είτε οι αποστάσεις μεταξύ των μαλλιών στη λήπτρια χώρα δεν είναι αρκετές ώστε να τοποθετηθούν με ασφάλεια νέα τριχοθυλάκια, είτε η δότρια χώρα είναι εξίσου αραιή και αδύναμη.
Η τεχνική FUE για τη μεταφορά τριχοθυλακίων
Η τεχνική FUE (Follicular Unit Extraction) ή μέθοδος εμφύτευσης μαλλιών με μεταφορά μεμονωμένων τριχοθυλακίων, εφαρμόζεται από το 2003. Είναι η πιο σύγχρονη μέθοδος μεταμόσχευσης μαλλιών και τείνει να επικρατήσει παγκοσμίως, καθώς είναι ελάχιστα επεμβατική. Για την εφαρμογή της διαδικασίας μεταμόσχευση μαλλιών με τη μέθοδο FUE, απαιτείται μακρά και εξειδικευμένη εκπαίδευση από τον Πλαστικό Χειρουργό καθώς είναι πολύ λεπτομερής και δύσκολη τεχνική, με συνέπεια να θεωρείται εξαιρετικά απαιτητική. Οι συνεδρίες FUE είναι συνήθως πολύωρες, καθώς κάθε τριχοθυλάκιο εξάγεται και τοποθετείται ξεχωριστά υπό μεγέθυνση.
Στη μέθοδο FUE, ο ιατρός σχεδιάζει την περιοχή από όπου θα ληφθούν τα μοσχεύματα. Κατόπιν αναισθητοποιεί τοπικά την περιοχή με διάλυμα λιδοκαίνης – αδρεναλίνης. Μονάδες θυλάκων τριχών αφαιρούνται με ειδική αυτοματοποιημένη συσκευή, εύκολα, γρήγορα και ανώδυνα και διατηρούνται σε υγρό περιβάλλον στους 3-4°C. Στη συνέχεια προσδιορίζεται η περιοχή τοποθέτησης των μοσχευμάτων και υπό τοπική αναισθησία ο ιατρός προχωρά στην επέμβαση. Η εμφύτευση των τριχών γίνεται μία προς μία με τη χρήση ειδικής συσκευής(DHI implanter) και χωρίς να προηγείται η δημιουργία οπών (υποδοχών) στην περιοχή εμφύτευσης.
Επομένως, ελαχιστοποιείται το τραύμα στην λήπτρια περιοχή και το αποτέλεσμα είναι απολύτως φυσικό. Η φύτρωση μετά από τη τεχνική FUE κυμαίνεται στο 95-98%. Οι περισσότερες τρίχες διατηρούνται από την αρχή, ενώ κάποιες μπορεί να πέσουν τους πρώτους δύο μήνες και σταδιακά επαναφυτρώνουν με το τελικό αποτέλεσμα να ολοκληρώνεται σε ποσοστό 70-80% σε 4-6 μήνες και σε ποσοστό 95-100% σε 12 μήνες.
Τα νέα μαλλιά συμπεριφέρονται φυσιολογικά, μεγαλώνουν, κουρεύονται όπως τα κανονικά μαλλιά. Οι ρεαλιστικές προσδοκίες του ενδιαφερόμενου για μεταμόσχευση μαλλιών αποτελούν σημαντικό παράγοντα για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος.
Πρέπει να εξηγηθεί από το γιατρό και να γίνει κατανοητό από τον ασθενή, ότι η μεταμόσχευση μαλλιών είναι ιατρική μέθοδος αποκατάστασης της αλωπεκίας και ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη φύση ή να αναστρέψει τη διαδικασία της τριχόπτωσης, επαναφέροντας τον ασθενή στην κατάσταση προ της εφηβείας. Επίσης, σε περιπτώσεις πολύ εκτεταμένης αλωπεκίας, πρέπει να γίνει κατανοητό από τον ασθενή ότι δεν είναι εφικτή η πλήρης αποκατάσταση του τριχωτού της κεφαλής. Ακόμη, σε εξειδικευμένες περιπτώσεις, όπως η μεταμόσχευση φρυδιών, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι καινούριες τρίχες έχουν την τάση να μεγαλώνουν και θα πρέπει να ψαλιδίζονται κατά διαστήματα. Η σωστή ενημέρωση εκ μέρους του γιατρού εξασφαλίζει την επιλογή των κατάλληλων υποψήφιων για μεταμόσχευση μαλλιών και την κατανόηση εκ μέρους των ασθενών ότι η μεταμόσχευση μαλλιών είναι μια ιατρική μέθοδος με ενδείξεις αλλά και με περιορισμούς.
Τα αποτελέσματα της μεταμόσχευσης μαλλιών με τη μέθοδο FUE είναι σταθερά και μόνιμα. Το ποσοστό της επαναφύτρωσης των τριχοθυλακίων που μεταμοσχεύθηκαν με τη μέθοδο FUE ξεπερνά το 95, ενώ σε περιπτώσεις εμφύτευσης μαλλιών σε ουλές μετατραυματικές ή παθολογικής αιτιολογίας τα ποσοστά φύτρωσης μπορεί να κυμαίνονται μεταξύ 60-90% των τριχοθυλακίων που έχουν μεταμοσχευθεί. Το ποσοστό φύτρωσης εξαρτάται από την ποιότητα της ουλής (αν είναι μαλακή ή σκληρή), την αιμάτωσή της και από άλλους παράγοντες.
Σε ότι αφορά τη φυσικότητα, τα αποτελέσματα της μεταμόσχευσης μαλλιών εξαρτώνται από την εμπειρία της χειρουργικής ομάδας και του γιατρού που εκτελεί την επέμβαση καθώς ιδανικά θα πρέπει να έχει προγραμματιστεί ο σωστός σχεδιασμός του hairline– εφόσον αυτό απαιτείται- ούτως ώστε να συμβαδίζει με τα φυσικά χαρακτηριστικά του προσώπου. Θα πρέπει να έχει προηγηθεί ο σωστός σχεδιασμός για το πώς θα κατανεμηθούν τα τριχοθυλάκια στο τριχωτό της κεφαλής και με τι πυκνότητα και επίσης θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα φυσικά χαρακτηριστικά κάθε κεφαλιού.
Συγκεκριμένα η φυσικότητα του αποτελέσματος της μεταμόσχευσης μαλλιών επηρεάζεται από παράγοντες όπως η γωνία φύτρωσης των υπαρχόντων μαλλιών. Στα μεταμοσχευθέντα μαλλιά θα πρέπει να συμβαδίζει η γωνία που θα τοποθετηθούν με εκείνη των υπαρχόντων, η φορά φύτρωσης θα πρέπει να ακολουθεί εκείνη των μαλλιών και θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η φυσική κατανομή των διαφορετικών τριχοθυλακίων.
Η μέθοδος FUE υπερέχει σε φυσικότητα αποτελέσματος γιατί μπορεί να παράξει μικρότερης διαμέτρου τριχοθυλάκια που είναι και μονότριχα, ενώ η μέθοδος FUT ή Strip τις περισσότερες περιπτώσεις παράγει μοσχεύματα που είναι πιο χοντρά (και δε φαίνονται φυσικά αν μπουν στη μπροστινή γραμμή) και όχι μεμονωμένα τριχοθυλάκια. Μεγάλο ρόλο παίζει και η δημιουργία ή μη οπών (υποδοχών) για την τοποθέτηση τριχοθυλακίων. Στη FUE όπου τα τριχοθυλάκια εμφυτεύονται με την συσκευή εμφύτευσης DHI Implanter σε ένα βήμα χωρίς τη δημιουργία υποδοχών, παρατηρούμε ότι λόγω του μικρότερου τραυματισμού του δέρματος και της μικρότερης αιμορραγίας υπάρχει τελικά πιο γρήγορη και μεγαλύτερη ποσοστιαία φύτρωση από τις κλασικές τεχνικές, ενώ η φυσικότητα του αποτελέσματος είναι εντυπωσιακή.
Ο Πλαστικός Χειρουργός Απόστολος Παγανός, είναι εξειδικευμένος στις νέες τεχνικές μεταμόσχευσης μαλλιών και επί χρόνια επιστημονικός υπεύθυνος της κλινικής DHI στη Θεσσαλονίκη. Με την εμπειρία των εκατοντάδων περιστατικών , είναι σε θέση να διαγνώσει την αιτία της αλωπεκίας σε κάθε ασθενή και από κοινού να καταλήξουν στο ιδανικό πλάνο αποκατάστασης.