Πολυιατρείο στην Ανατολική Θεσσαλονίκη
Πολυχώρος Ιατρείων
Ανατολικής Θεσσαλονίκης

Οδοντικά εμφυτεύματα

Παναγιώτα Μπίκου

Παναγιώτα Μπίκου

Οδοντίατρος

ΠΡΟΦΙΛ ΙΑΤΡΟΥ

εμφυτεύματαΤο οδοντικό εμφύτευμα είναι μια τεχνική με την οποία μπορούν να αποκατασταθούν ένα ή περισσότερα δόντια. Τα εμφυτεύματα έχουν ένα αισθητικό αποτέλεσμα που αγγίζει τα επίπεδα της φυσικής οδοντοστοιχίας, ικανοποιώντας έτσι την ανάγκης σας για ένα όμορφο και λαμπερό χαμόγελο δίχως ανομοιογένειες.

Απαντάμε στα ερωτήματά σας:

Τι είναι εμφύτευμα;

Τα σύγχρονα εμφυτεύματα είναι φτιαγμένα από τιτάνιο, έχουν σχήμα που μοιάζει με τη ρίζα του δοντιού, τοποθετούνται στο κόκκαλο και πάνω τους συγκολλούνται ή βιδώνονται διάφορες προσθετικές αποκαταστάσεις (τα τεχνητά δόντια).

Τα εμφυτεύματα τοποθετούνται στο κόκκαλο με μια σχετικά απλή για τον έμπειρο χειρουργό επέμβαση. Η διάρκεια της διαδικασίας είναι περίπου μισή ώρα για ένα εμφύτευμα κι αυξάνει ανάλογα με τον αριθμό των εμφυτευμάτων. Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία κι έτσι ο ασθενής δεν πονάει καθόλου. Μετά την επέμβαση επίσης δεν υπάρχει αξιόλογος πόνος που συνήθως αντιμετωπίζεται με ένα απλό παυσίπονο.

Πώς συνδέεται το εμφύτευμα με το κόκκαλο;

Τα εμφυτεύματα μετά την τοποθέτηση τους ενσωματώνονται στο κόκκαλο δηλαδή αναπτύσσεται άμεση επαφή των οστικών κυττάρων με την επιφάνεια του τιτανίου χωρίς τη μεσολάβηση μαλακού συνδετικού ιστού. Έτσι το εμφύτευμα είναι στέρεο χωρίς κινητικότητα.

Τι επιτυχία έχουν τα εμφυτεύματα; Τα απορρίπτει ο οργανισμός;

Η οστεοενσωμάτωση των εμφυτευμάτων, όταν ακολουθείται το πρωτόκολλο τοποθέτησης τους όπως πρέπει δε διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο κι επιτυγχάνει σε ποσοστό που αγγίζει το 100%. Η επιβίωση των εμφυτευμάτων επίσης παρουσιάζει μεγάλα ποσοστά που ξεπερνούν το 90% μετά από μια δεκαετία ενώ δεν υπάρχει κάποια ημερομηνία «λήξης».

Είναι για μένα;

Εμφυτεύματα μπορούν να τοποθετηθούν σε κάθε υγιή άνθρωπο ακόμα και σε άτομα προχωρημένης ηλικίας. Προϋπόθεση είναι η καλή προεγχειρητική ακτινογραφική και κλινική αξιολόγηση για το αν επαρκεί ποσοτικά και ποιοτικά το οστό στα σημεία που σχεδιάζεται η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων.

Τι γίνεται αν δεν υπάρχει αρκετό κόκκαλο;

Στην περίπτωση που το κόκκαλο δεν επαρκεί για να μπει εμφύτευμα μπορεί να αυξηθεί με τη χρήση οστικών μοσχευμάτων. Εκεί αποσκοπούν επεμβάσεις όπως η ανύψωση του εδάφους του ιγμορείου ή άλλες επεμβάσεις που αυξάνουν κατά πλάτος ή ύψος την φατνιακή ακρολοφία.

Η διαδικασία

Αρχικά, γίνεται λεπτομερής λήψη του ιατρικού ιστορικού του ασθενή, γενική εξέταση της στοματικής του υγείας και λήψη διαγνωστικών εκμαγείων για την μελέτη και τον σχεδιασμό της θεραπείας που θα ακολουθηθεί. Ακολούθως, ο ασθενής ενημερώνεται λεπτομερώς για τη διαδικασία και τη θεραπευτική αποκατάσταση και δίνονται οι απαραίτητες οδηγίες.

Η διαδικασία τοποθέτησης των οδοντικών εμφυτευμάτων περιλαμβάνει δυο στάδια ένα χειρουργικό κι ένα προσθετικό.

Η πρώτη φάση περιλαμβάνει μια εξειδικευμένη χειρουργική εργασία που απαιτεί προσεκτικό προεγχειρητικό έλεγχο και την τήρηση αυστηρού πρωτοκόλλου κατά την επέμβαση.

Στη δεύτερη φάση γίνεται η αισθητική αποκατάσταση των ελλειποντων δοντιών.

Από την ποιότητα των οστών στην άνω και κάτω γνάθο εξαρτάται και το διάστημα της επιεμφυτευματικής αποκατάστασης το οποίο μπορεί να διαρκέσει από 2 έως 6 μήνες. Έτσι, η ενσωμάτωση του εμφυτεύματος γίνεται σταδιακά προκειμένου να υπάρξει πλήρης αποδοχή του από τη στοματική κοιλότητα.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε

Συμπληρωματικά θα πρέπει να πραγματοποιούν τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο. Μανιώδεις καπνιστές, άτομα που πάσχουν από μη ελεγχόμενες χρόνιες παθήσεις – όπως ο διαβήτης ή καρδιαγγειακές νόσους – ή ασθενείς οι οποίοι έχουν υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία στο κεφάλι/ λαιμό πρέπει να αξιολογούνται σε ατομική βάση.

Τα οδοντικά εμφυτεύματα απαιτούν την ίδια φροντίδα όπως και τα φυσικά δόντια , συμπεριλαμβανομένων του βουρτσίσματος, της χρήσης οδοντικού νήματος καθώς και τακτικές οδοντιατρικές εξετάσεις.

Πολυχώρος Ιδιωτικών
Ιατρείων Ανατ. Θεσσαλονίκης