Πολυιατρείο στην Ανατολική Θεσσαλονίκη
Πολυχώρος Ιατρείων
Ανατολικής Θεσσαλονίκης

Αισθητική Οδοντιατρική

Παναγιώτα Μπίκου

Παναγιώτα Μπίκου

Οδοντίατρος

ΠΡΟΦΙΛ ΙΑΤΡΟΥ

Οι συνεργάτες Οδοντίατροι της MACO DENTAL HELETH έχουν στη διάθεσή τους ένα ευρύ φάσμα εργαλείων και τεχνικών για τη βελτίωση της εμφάνισης του χαμόγελού σας.

H ολική επανασχεδίαση του χαμόγελου είναι μια διαδικασία που ουσιαστικά απαιτεί τη συνεργασία όλων των ειδικοτήτων της οδοντιατρικής γιατί μπορεί να περιλαμβάνει επεμβάσεις στην πρόσθια αισθητική περιοχή του στόματος εκτός από τα δόντια και τα ούλα. Αποσκοπεί στη δημιουργία αρμονίας και ισορροπίας μεταξύ των δοντιών-ούλων και χειλέων και χωρίζεται σε λευκή και κόκκινη αισθητική και σε συνδυασμό και των δύο.

Κόκκινη αισθητική:

Περιλαμβάνει επεμβάσεις στα ούλα και πιθανώς και στα χείλη.  Σκοπεύει στη διόρθωση της γραμμής των ούλων και στην εξάλειψη τυχόν ασυμμετριών. Κατά τη θεραπεία στο ιατρείο μας συστήνουμε σε κάποιες περιπτώσεις την επίσκεψη σε συνεργάτες πλαστικούς χειρουργούς των κλινικών μας, για διορθώσεις στο εξωτερικό περίγραμμα των χειλέων (υαλουρονικό, botox).

Λευκή αισθητική

Στοχεύει στην εξάλειψη των όποιων προβλημάτων στην εμφάνιση των δοντιών στην αισθητική περιοχή όπως δυσχρωμιών, σπασιμάτων, στραβών δοντιών, κενών ανάμεσα στα δόντια και γίνεται με τις παρακάτω τεχνικές:

Λεύκανση

Η λεύκανση στο οδοντιατρείο μπορεί να γίνει είτε στην οδοντιατρική καρέκλα σε μία συνεδρία με τη χρήση πηγής φωτός (π.χ. laser) είτε στο σπίτι με τη χρήση εξατομικευμένων ναρθήκων που έχουν κατασκευαστεί από τον οδοντίατρο ή με συνδυασμό και των δύο τεχνικών. Η κάθε τεχνική έχει τα μειονεκτήματα, τα πλεονεκτήματα και τις ενδείξεις εφαρμογής της . Δική μας προτίμηση είναι ο συνδυασμός λεύκανσης τόσο στο ιατρείο όσο και στο σπίτι.

Όψεις πορσελάνης

Πρόκειται για λεπτές ‘’φλούδες’’ πορσελάνης 0,8 χιλ. που προσκολλώνται στην πρόσθια επιφάνεια των δοντιών και μπορούν να αλλάζουν το σχήμα και το χρώμα τους. Απαιτούν ελάχιστο ‘’τροχισμό’’ των δοντιών και είναι η πλέον συντηρητική αποκατάσταση με ελάχιστη θυσία οδοντικών ιστών. Ο τροχισμός των δοντιών γίνεται μετά από μελέτη-διαγνωστικό κέρωμα και με τη χρήση κλειδιών-οδηγών σιλικόνης που εξασφαλίζουν την απόλυτη προστασία των δοντιών. Αφαιρούμε ακριβώς όση οδοντική ουσία χρειάζεται για τη δημιουργία χώρου για την τοποθέτηση των όψεων. Οι όψεις πορσελάνης πρακτικά είναι άφθαρτες στον χρόνο, αναλλοίωτες και με χρωματική σταθερότητα. Απαιτούν για την κατασκευή τους 4-5 επισκέψεις εκ των οποίων οι δύο πρώτες είναι αφιερωμένες αποκλειστικά στη μελέτη, σχεδίαση του περιστατικού σε συνεργασία με τον ασθενή. Με τη μέθοδο του Moke-up στις περισσότερες των περιπτώσεων φεύγετε από το ιατρείο στη δεύτερη επίσκεψη με προσωρινές όψεις που μπορούν να μείνουν στο στόμα σας για 24 ώρες ώστε να έχετε τον χρόνο να συζητήσετε και με τον περίγυρο σας το πώς θα είναι το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα και όλα αυτά πριν καν γίνει η οποιαδήποτε επέμβαση στα δόντια και χωρίς να χρειάζεται ούτε αναισθησία.

Όψεις ρητίνης (Bonding)

Είναι η τεχνική που αποσκοπεί στη διόρθωση των ατελειών στην αισθητική ζώνη με τη χρήση σύνθετων ρητινών διαστρωμάτωσης. Πάνω στα υπάρχοντα δόντια χτίζονται και συγκολλούνται όπου χρειάζεται σύνθετη ρητίνη χωρίς τη χρήση αναισθησίας και συμπληρώνονται τυχόν κενά, κατάγματα ή διορθώνονται δυσχρωμίες από προυπάρχουσες εμφράξεις, απονευρώσεις κλπ. Η όλη διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί σε μία επίσκεψη διάρκειας μιάμισης εώς τρεις ώρες. Αντενδείκνυται σε βαρείς καπνιστές γιατί οι όψεις ρητίνης προσροφούν χρωστικές σε αντίθεση με τις όψεις πορσελάνης.

Ολοκεραμικές στεφάνες (θήκες)

Είναι οι στεφάνες οι οποίες είναι εξ’ ολοκλήρου κατασκευασμένες από πορσελάνη χωρίς πυρήνα από μέταλλο. Σε σχέση με τις συμβατικές μεταλλοκεραμικές στεφάνες, παρουσιάζουν την πιο κοντινή προς τη φύση οπτική συμπεριφορά σε σχέση με τα φυσικά δόντια με αποτέλεσμα την επίτευξη υψηλότατου αισθητικού αποτελέσματος με τη χρήση τους.

Ζιρκονία

Πρόκειται για φυσικό υλικό που ουσιαστικά αντικαθιστά το μέταλλο που υπάρχει στις συμβατικές θήκες ή και γέφυρες πορσελάνης. Πρόκειται για ανοιχτόχρωμο υλικό με άριστη οπτική συμπεριφορά που πλησιάζει πολύ κοντά στο φυσικό δόντι. Κατασκευάζεται στα συνεργαζόμενα εργαστήρια μας με τη χρήση του συστήματος CAD/CAM που ουσιαστικά σχεδιάζεται ηλεκτρονικά μέσω υπολογιστή η εργασία από εμάς και το εργαστήριο και κατασκευάζεται με κοπή ενός μπλοκ ζιρκονίας στον ειδικό τόρνο. Δεν παρεμβάλλεται ανθρώπινο χέρι και έτσι έχουμε εργασίες με τέλεια εφαρμογή και αισθητική.

Ένθετα-επένθετα ρητίνης-πορσελάνης

Πρόκειται ουσιαστικά για μεγάλα ‘’σφραγίσματα’’ από πορσελάνη ή ρητίνη που όμως κατασκευάζονται στο εργαστήριο με αποτέλεσμα να έχουν μεγαλύτερη αντοχή και καλύτερη αισθητική σε σχέση με τα ‘’σφραγίσματα’’ που κατασκευάζονται απευθείας στο στόμα. Χρησιμοποιούνται για την αποκατάσταση εκτεταμένων απωλειών οδοντικής ουσίας σε πίσω δόντια και είναι πιο συντηρητικές εργασίες σε σχέση με τις στεφάνες (θήκες. Είναι η πρώτη επιλογή στα ιατρεία μας για την αποκατάσταση οπισθίων δοντιών λόγω της ελάχιστης αποκοπής οδοντικής ουσίας που απαιτείται σε σχέση με τις στεφάνες.

Ουλοπλαστικες τεχνικές

Μία σειρά από άλλες διαδικασίες μπορούν επίσης να βελτιώσουν το χαμόγελό σας συμπεριλαμβανομένων χειρουργικών τεχνικών για:

Πολυχώρος Ιδιωτικών
Ιατρείων Ανατ. Θεσσαλονίκης