Πολυιατρείο στην Ανατολική Θεσσαλονίκη
Πολυχώρος Ιατρείων
Ανατολικής Θεσσαλονίκης

Στεφανιογραφία (Καρδιακός Καθετηριασμός)

Νικητόπουλος Ν. Αθηνόδωρος

Νικητόπουλος Ν. Αθηνόδωρος

Επεμβατικός Καρδιολόγος

ΠΡΟΦΙΛ ΙΑΤΡΟΥ

Η στεφανιογραφία είναι η σκιαγράφηση των στεφανιαίων αρτηριών που τρέφουν την καρδιά με αίμα και οξυγόνο, ώστε να ελέγξουμε την ανατομία τους και να εντοπίσουμε στενώσεις ή αποφράξεις. Είναι η βασικότερη εξέταση μετά από έμφραγμα μυοκαρδίου ή σε περιπτώσεις που υπάρχει σοβαρή υποψία για στεφανιαία νόσο, π.χ. στηθάγχη, θετικό τεστ κόπωσης κτλ.

Επίσης, χρησιμεύει στην επανεκτίμηση παλιότερης αγγειοπλαστικής για τον έλεγχο βατότητας των στεντ, καθώς και την εκτίμηση των μοσχευμάτων παλιότερης εγχείρησης “By Pass”.

Η εξέταση πραγματοποιείται μέσω της δεξιάς (ή της αριστερής) κερκιδικής αρτηρίας στο ύψους του καρπού ή μέσω της μηριαίας αρτηρίας, στη βουβωνική χώρα, όπου τοποθετείται αρτηριακό θηκάρι υπό τοπικό αναισθητικό. Μέσω αυτού και χωρίς πόνο προωθούνται οι απαραίτητοι καθετήρες ως το ύψος της καρδιάς, οι οποίοι εισέρχονται στο στόμιο των στεφανιαίων αρτηριών. Ειδικό σκιαστικό υγρό διοχετεύεται μέσα στο αγγείο και λαμβάνονται εικόνες της μορφολογίας της αρτηρίας.

Η στεφανιογραφία είναι πλέον μαι απλή και ασφαλής εξέταση. Η εξέλιξη των υλικών κατασκευής των καθετήρων, των σκιαστικών μέσων και το συνεχώς βελτιούμενο επίπεδο εμπειρίας των επεμβατικών καρδιολόγων έχει καταστήσει τις επιπλοκές της στεφανιογραφίας εξαιρετικά σπάνιες (συνολικά ≈0,3%).

Η εξέταση πραγματοποιείται από εξειδικευμένους επεμβατικούς καρδιολόγους.

Πολυχώρος Ιδιωτικών
Ιατρείων Ανατ. Θεσσαλονίκης