Πολυιατρείο στην Ανατολική Θεσσαλονίκη
Πολυχώρος Ιατρείων
Ανατολικής Θεσσαλονίκης

Ενδοδοντικές θεραπείες

Παναγιώτα Μπίκου

Παναγιώτα Μπίκου

Οδοντίατρος

ΠΡΟΦΙΛ ΙΑΤΡΟΥ

Τι είναι η Ενδοδοντική Θεραπεία;

Ενδοδοντική θεραπεία ή απονεύρωση του δοντιού είναι η επέμβαση του οδοντίατρου στο εσωτερικό του δοντιού, δηλαδή στον πολφό και στην οδοντίνη. Σκοπός αυτής της θεραπείας είναι η αφαίρεση του νοσούντος ή νεκρού πολφού και η ερμητική έμφραξη του ριζικού σωλήνα ώστε να διευκολυνθεί η αποκατάσταση των περιακρορριζικών ιστών.
Πολφός είναι ένας μαλακός ιστός που περιέχει νευρικές ίνες, συνδετικό ιστό και αιμοφόρα αγγεία.

Μπορείτε να έχετε για όλη σας τη ζωή τα δόντια που έχουν υποστεί ενδοδοντική θεραπεία και έχουν καλυφθεί με μόνιμο εμφρακτικό υλικό, αν τα φροντίζετε συστηματικά. Τα δόντια αυτά εξακολουθούν να απειλούνται από την τερηδόνα, γι’αυτό και είναι απαραίτητη η καλή στοματική υγιεινή και οι τακτικοί οδοντιατρικοί έλεγχοι για να αποφευχθεί η μεγαλύτερη φθορά τους. Επειδή τα δόντια αυτά δεν έχουν πολφό για να τα διατηρεί ζωντανά, γίνονται εύθριπτα και σπάνε εύκολα. Πρέπει να ληφθεί αυτό υπόψη μετά από μια απονεύρωση, για να αποφασίσετε αν θα ανασυστήσετε το δόντι αυτό ή θα το καλύψετε με θήκη.
Η επιτυχία ή η αποτυχία μιας ενδοδοντικής θεραπείας φαίνεται αν συγκρίνουμε τις ακτινογραφίες πριν και μετά τη θεραπεία. Από τη σύγκριση θα φανεί εάν το οστό εξακολουθεί να φθείρεται ή εάν αποκαθίσταται.

Πολυχώρος Ιδιωτικών
Ιατρείων Ανατ. Θεσσαλονίκης