Πολυιατρείο στην Ανατολική Θεσσαλονίκη
Πολυχώρος Ιατρείων
Ανατολικής Θεσσαλονίκης

Τι είναι το ινοαδένωμα;

Το ινοαδένωμα είναι ο πιο συχνός καλοήθης όγκος του μαστού. Αν και γυναίκες κάθε ηλικίας μπορεί να εμφανίσουν ινοαδενώματα, αυτά συνήθως εμφανίζονται σε νεότερες γυναίκες πριν από την εμμηνόπαυση.

Το ινοαδένωμα συνήθως εμφανίζεται σαν ένα στρογγυλό ή ωοειδές, καλώς περιγεγραμμένο, μόρφωμα, το οποίο δεν προκαλεί πόνο.

Το ινοαδένωμα μπορεί να μεγαλώσει;

Με την πάροδο του χρόνου, ένα ινοαδένωμα μπορεί να αυξηθεί σε μέγεθος, να παραμείνει το ίδιο ή, ακόμη, και να μικρύνει και να εξαφανισθεί. Το μέγεθος ποικίλει από λίγα χιλιοστά έως και μερικά εκατοστά. Όταν υπερβαίνει τα 5 εκ. καλείται γιγαντιαίο ινοαδένωμα. Η εγκυμοσύνη, τα αντισυλληπτικά χάπια και η ορμονική θεραπεία υποκατάστασης μπορεί να πυροδοτήσουν αύξηση στο μέγεθος ενός ινοαδενώματος, λόγω των υψηλότερων επιπέδων οιστρογόνων που επιφέρουν. Μετά την εμμηνόπαυση, τα ινοαδενώματα συνήθως υποστρέφουν.

Κάποιες γυναίκες μπορεί να αναπτύξουν πολλαπλά ινοαδενώματα στον ένα ή και στους δύο μαστούς.

Υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου στο ινοαδένωμα;

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων όχι. Τα απλά (simple) ινοαδενώματα είναι απόλυτα καλοήθεις όγκοι. Ο κίνδυνος, ωστόσο, αυξάνεται ελαφρώς σε ινοαδενώματα με πιο πολύπλοκα ιστολογικά χαρακτηριστικά (complex fibroadenomas).

Πότε ένα ινοαδένωμα χρειάζεται χειρουργική εξαίρεση;

  • όταν είναι μεγαλύτερο των 2.5-3 εκ.
  • όταν αυξάνεται σε μέγεθος πολύ γρήγορα
  • όταν, μετά από βιοψία, ανακαλύπτονται “αμφίβολα” χαρακτηριστικά ή ατυπία
  • όταν το ινοαδένωμα προκαλεί πόνο
  • όταν μια γυναίκα είναι αγχώδης και θέλει να αποφύγει τους συχνούς, επαναλαμβανόμενους κλινικούς και ακτινολογικούς ελέγχους
  • για αισθητικούς λόγους

 

Πολυχώρος Ιδιωτικών
Ιατρείων Ανατ. Θεσσαλονίκης