Πολυιατρείο στην Ανατολική Θεσσαλονίκη
Πολυχώρος Ιατρείων
Ανατολικής Θεσσαλονίκης

Μειωτική μαστών

Η μειωτική μαστών σκοπό έχει τη μείωση του μεγέθους του ενός ή και των δύο μαστών, αφαιρώντας δέρμα και τμήμα του μαζικού αδένα. Η επέμβαση επιφέρει μεγάλη ανακούφιση σε γυναίκες με μακρομαστία, οι οποίες υποφέρουν από πόνο στον αυχένα και στη ράχη, όπως επίσης πόνο στους μαστούς από τη χρήση ειδικών στηθόδεσμων, αλλά και συχνές φλεγμονές και εξανθήματα κάτω από τους μαστούς.

Η επέμβαση εκτελείται πολύ συχνά στα πλαίσια θεραπείας για καρκίνο του μαστού και ειδικά στον υγιή μαστό, ώστε να υπάρξει συμμετρία με το μαστό που φέρει τον όγκο. Ειδικά σε περίπτωση ακτινοβολιών για καρκίνο, ο μαστός γίνεται ακόμη μικρότερος και υπάρχει ασυμμετρία με τον υγιή μαστό, γεγονός που κάνει επιτακτική την επέμβαση για τις περισσότερες γυναίκες.

Η επέμβαση περιλαμβάνει την αφαίρεση πλεονάζοντος τμήματος δέρματος και αδένα και επανατοποθέτηση της θηλής σε υψηλότερη θέση (ανόρθωση). Το δέρμα και ο αδένας αναδιαμορφώνονται, ώστε ο μαστός να αποκτήσει ένα νέο, πιο νεανικό σχήμα. Η παραμονή στην κλινική είναι ένα βράδυ.

Ποια είναι τα οφέλη;

Στις γυναίκες που εμφανίζουν καρκίνο στο μαστό, προσφέρεται με τον τρόπο αυτό συμμετρία και στους δύο μαστούς. Επίσης, ο συνδυασμός μειωτικής και αφαίρεσης του όγκου προσφέρει στη γυναίκα καλύτερη ποιότητα ζωής, όπως έχει δειχθεί σε πολλές μελέτες. Πολλές φορές, οι γυναίκες αποφεύγουν με αυτή τη μέθοδο τη μαστεκτομή και αποκτούν καλύτερο σχήμα μαστών. Τέλος, με τη μειωτική γίνεται καλύτερα ανεκτή η ακτινοβολία στο μαστό.

Για τις γυναίκες που δεν έχουν καρκίνο στο μαστό, αλλά έχουν έντονα συμπτώματα μακρομαστίας, έχει αποδειχθεί ότι η μειωτική μαστών προσφέρει μεγάλη ικανοποίηση και καλύτερη ποιότητα ζωής. Ένα μικρότερο και ανορθωμένο στήθος αυξάνει την αυτοπεποίθηση της γυναίκας και δίνει περισσότερες επιλογές στην ένδυση. Επίσης, με τη μειωτική μαστών αποφεύγονται μελλοντικά προβλήματα στον αυχένα και στη σπονδυλική στήλη.

Πολυχώρος Ιδιωτικών
Ιατρείων Ανατ. Θεσσαλονίκης