Πολυιατρείο στην Ανατολική Θεσσαλονίκη
Πολυχώρος Ιατρείων
Ανατολικής Θεσσαλονίκης

Τι είναι οι μικροεπασβεστώσεις στο μαστό;

Οι μικροεπασβεστώσεις είναι ένα πολύ συχνό εύρημα. Δημιουργούνται ως αποτέλεσμα καλοήθων (συνήθως) μεταβολών που συμβαίνουν στο μαστό με την πάροδο της ηλικίας. Εμφανίζονται ως μικρές λευκές κουκκίδες στη μαστογραφία (άλατα ασβεστίου). Είναι τόσο μικρές, γεγονός που τις καθιστά αψηλάφητες.

Μερικές φορές σχηματίζονται στα πλαίσια άλλων μεταβολών στο μαστό, όπως η ύπαρξη ενός ινοαδενώματος ή κύστεων, φλεγμονής ή τραύματος στο μαστό ή ακόμη και μετά από τοποθέτηση ενθεμάτων.

Σε κάποιες περιπτώσεις, όμως, οι μικροεπασβεστώσεις μπορεί να αποτελούν πρώιμο σημάδι καρκίνου. Λόγω αυτού του γεγονότος, πολλές φορές προτείνεται βιοψία για αποκλεισμό ή επιβεβαίωση κακοήθειας.

Οι μικροεπασβεστώσεις συνήθως ανευρίσκονται τυχαία στα πλαίσια του προληπτικού ελέγχου με μαστογραφία. Ανάλογα με το μέγεθος, το σχήμα και τη διάταξή τους, οι μικροεπασβεστώσεις κατατάσσονται ως εξής: καλοήθεις, ενδιάμεσες (αμφίβολες), ύποπτες.

Ο μαστολόγος μπορεί να σας συστήσει, εκτός από τη μαστογραφία, να κάνετε και ένα υπερηχογράφημα ή/και μαγνητική μαστών σε αμφίβολες περιπτώσεις. Στις περισσότερες, όμως, περιπτώσεις μόνο η βιοψία της περιοχής με τις επασβεστώσεις θα μας δώσει ακριβή απάντηση για τη φύση τους. Η βιοψία γίνεται από ειδικό ακτινολόγο μαστού, που αποτελεί μέλος της ομάδας Μαστού.

Οι μικροεπασβεστώσεις αυξάνουν τον κίνδυνο νόσησης από καρκίνο του μαστού;

Η πλειοψηφία των μικροεπασβεστώσεων είναι καλοήθεις. Παρ’όλα αυτά, όταν οι μικροεπασβεστώσεις οφείλονται σε ατυπίες, τότε αυξάνει ο κίνδυνος σε μικρό βαθμό

Μαντσόπουλος Κωνσταντίνος

Μαντσόπουλος Κωνσταντίνος

Καθηγητής ΩΡΛ – Χειρουργικής κεφαλής & τραχήλου

ΠΡΟΦΙΛ ΙΑΤΡΟΥ
Σχετικές Αναρτήσεις

Πολυχώρος Ιδιωτικών
Ιατρείων Ανατ. Θεσσαλονίκης