Πολυιατρείο στην Ανατολική Θεσσαλονίκη
Πολυχώρος Ιατρείων
Ανατολικής Θεσσαλονίκης

Στεφανιογραφία (Καρδιακός καθετηριασμός) – Τι είναι – Πως και πότε γίνεται;

Τι είναι η στεφανιογραφία;

Η στεφανιογραφία είναι η σκιαγράφηση των στεφανιαίων αρτηριών, οι οποίες αγκαλιάζουν την καρδιά σαν στεφάνη (γι’ αυτό κι ονομάστηκαν στεφανιαίες αρτηρίες) και την προμηθεύουν με το απαραίτητο, για τη λειτουργία της, αίμα και συνεπώς οξυγόνο. Μας δίνει τη δυνατότητα να ελέγξουμε την ανατομία των στεφανιαίων αγγείων και να εντοπίσουμε ανωμαλίες, όπως αθηρωμάτωση (αρτηριοσκλήρυνση), συγγενείς ανωμαλίες κτλ. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι μας βοηθούν να εντοπίσουμε στενώσεις ή αποφράξεις, και να προλάβουμε άσχημες καταστάσεις, όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου και η καρδιακή ανεπάρκεια. Επίσης, χρησιμεύει στην επανεκτίμηση παλαιότερης αγγειοπλαστικής για τον έλεγχο των στεντ που χρησιμοποιήθηκαν, καθώς και την εκτίμηση των μοσχευμάτων (by pass) παλαιότερου χειρουργείου καρδιάς.

Πότε γίνεται η στεφανιογραφία;

  • Έμφραγμα του μυοκαρδίου (οι σύγχρονες οδηγίες δηλώνουν ότι μετά από έμφραγμα η στεφανιογραφία πρέπει να γίνεται μέσα στο 1ο 24ωρο)
  • Στηθάγχη, με ευρήματα στο καρδιογράφημα ή τις εξετάσεις αίματος
  • Πειστικά συμπτώματα στηθάγχης στις καθημερινές δραστηριότητες, ειδικά σε άτομα με πολλούς παράγοντες κινδύνου
  • Θετικό τεστ κόπωσης ή σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου (γνωστό ως τεστ με Θάλλιο)
  • Πριν από προγραμματισμένα χειρουργεία καρδιάς, όπως αντικαταστάσεις βαλβίδων, σύγκλειση μεσοκολπικής (ή μεσοκοιλιακής) επικοινωνίας, επεμβάσεις ανιούσας αορτής και αορτικού τόξου κτλ.
  • Προγραμματισμένες βαριές επεμβάσεις, που δεν αφορούν την καρδιά, σε ασθενείς με ύποπτο προφίλ ή συμπτώματα στηθάγχης, που αδυνατούν να υποβληθούν σε τεστ κόπωσης

Πως γίνεται η στεφανιογραφία;

Η εξέταση πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια από αρτηρία του δεξιού καρπού (δεξιά κερκιδική αρτηρία) στο 95% των περιπτώσεων και λιγότερο συχνά από τον αριστερό καρπό ή το πόδι. Η όλη διαδικασία πραγματοποιείται υπό τοπική αναισθησία. Με την εισαγωγή ενός καθετήρα, ειδικό σκιαστικό υγρό διοχετεύεται μέσα στις αρτηρίες της καρδιάς ώστε να εντοπιστούν τυχόν στενώσεις ή αποφράξεις.

Επιπλοκές στεφανιογραφίας

Η στεφανιογραφία είναι απλή και ασφαλής εξέταση, όταν πραγματοποιείται από εξειδικευμένο και έμπειρο ιατρό. Η εξέλιξη των υλικών και του επίπεδου εμπειρίας των επεμβατικών καρδιολόγων, έχει καταστήσει τις επιπλοκές της στεφανιογραφίας εξαιρετικά σπάνιες (συνολικά ≈0,3%).

Πολυχώρος Ιδιωτικών
Ιατρείων Ανατ. Θεσσαλονίκης