Πολυιατρείο στην Ανατολική Θεσσαλονίκη
Πολυχώρος Ιατρείων
Ανατολικής Θεσσαλονίκης

Λευκάνσεις

Παναγιώτα Μπίκου

Παναγιώτα Μπίκου

Οδοντίατρος

ΠΡΟΦΙΛ ΙΑΤΡΟΥ

Λεύκανση δοντιών: όλες οι τεχνικές

λεύκανση δοντιώνΑδιαμφισβήτητα το φωτεινό και λευκό χαμόγελο είναι ένα χαρακτηριστικό του ανθρώπου που προσδίδει γοητεία, νεότητα και αυτοπεποίθηση.

Γενικά για τη λεύκανση

λεύκανση δοντιών από το σπίτιΛεύκανση δοντιών είναι η διαδικασία, την οποία πραγματοποιεί ο οδοντίατρος με σκοπό να βελτιώσει το χρώμα δοντιών του ασθενούς αλλά και να αυξήσει τη φωτεινότητα τους. Χάρη στη διαδικασία της λεύκανσης ασθενείς με κίτρινα ή δυσχρωμικά δόντια έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν την εμφάνιση των δοντιών τους και να αποκτήσουν και πάλι ένα υγιές και λαμπερό χαμόγελο.

Η διαδικασία της λεύκανσης ξεκινάει με τη διάλυση του υπεροξειδίου του υδρογόνου σε ελεύθερες ρίζες, οι οποίες οξειδώνουν τις χρωστικές του οδοντικού ιστού, σπάζοντας τις μεγάλες σκούρες αρωματικές αλυσίδες. Αυτές με την σειρά τους μετατρέπονται σε γραμμικές αλυσίδες που έχουν ακόρεστους διπλούς δεσμούς, των οποίων το χρώμα είναι λευκότερο. Και τέλος ξαναοξειδώνονται σχηματίζοντας μονούς δεσμούς, οι οποίοι είναι πιο λευκοί.

Λεύκανση στον χώρο του Ιατρείου: Power Bleaching

Εφαρμόζεται υψηλής περιεκτικότητας λευκαντικός παράγοντας (5%+-40% υπεροξείδιο του υδρογόνου), ο οποίος ανάλογα με τις οδηγίες του κατασκευαστή ενεργοποιείται (ή όχι) με τη βοήθεια της ακτινοβολίας.

Στον χώρο του ιατρείου μας διατίθενται υπερσύγχρονος εξοπλισμός της εταιρείας beyond International Inc. καθιστώντας την λεύκανση στο ιατρείο μία διαδικασία απόλυτα ασφαλή, γρήγορη και αποτελεσματική.

Ο ασθενής σε έναν μικρό αριθμό επισκέψεων (2-3) μικρής διάρκειας έχει φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Λεύκανση στο σπίτι: Home Bleaching

Αυτού του είδους η λεύκανση γίνεται με την χρήση ειδικών εξατομικευμένων ναρθήκων κι ενός ειδικού λευκαντικού τζελ.

Γίνεται πάντα υπό την ακριβή παρακολούθηση του οδοντιάτρου.

Ο ασθενής ακολουθώντας τις οδηγίες του οδοντιάτρου φορά τους ειδικούς νάρθηκες μέσα στους οποίους τοποθετείται το λευκαντικό τζελ κατά τη διάρκεια της ημέρας ή της νύχτας.

Το αν θα φορεθούν μέρα ή νύχτα, η ποσότητα του λευκαντικού καθώς και η συνολική διάρκεια της θεραπείας λεύκανσης καθορίζεται από τον οδοντίατρο.

Προγραμματίζονται πάντα ραντεβού επανελέγχων στα οποία γίνεται η αξιολόγηση του αποτελέσματος.

Ο ασθενής μπορεί να επαναλάβει την θεραπεία μία φορά ανά έτος, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Ποια τεχνική είναι η καλύτερη

Σύμφωνα με μελέτες οι ασθενείς που υποβάλλονται στην συνδυασμένη τεχνική λεύκανσης, κατά την οποία εναλλάσσονται ραντεβού στον χώρο του ιατρείου (power whitening) και εφαρμογή λευκαντικών παραγόντων με ειδικούς νάρθηκες ( home bleaching), παρουσιάζουν σημαντικά λευκότερες αποχρώσεις στα δόντια καθώς και μακροβιότητα του αποτελέσματος.

Η δική μας πρόταση περιλαμβάνει την συνδυασμένη τεχνική, ιδιαίτερα σε δύσκολες περιπτώσεις πολύ δυσχρωμικών δοντιών.

Ενδείξεις και αντενδείξεις λεύκανσης

Στη σύγχρονη οδοντιατρική η επικινδυνότητα της λεύκανσης δεν υφίσταται εφόσον ακολουθείται ρητά το πρωτόκολλο εφαρμογής της και δεν γίνονται υπερβολές. Αντίθετα, μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους όταν γίνεται με προϊόντα της ευρείας αγοράς αφού μπορεί να προκληθούν εγκαύματα στα ούλα και διάβρωση στην επιφάνεια των δοντιών.

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

Κάθε ασθενής ο οποίος επιθυμεί ένα λαμπερότερο χαμόγελο μπορεί να υποβληθεί σε μία θεραπεία λεύκανσης.

ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

Εγκυμονούσες και θυλάζουσες

Ανήλικοι ασθενείς (Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία 2011/84/ΕU, επιτρέπεται σε ασθενείς άνω των 18 ετών.)

Ασθενείς με αρκετές αποκαταστάσεις (Η λεύκανση είναι δραστική μόνο στα φυσικά δόντια, έτσι το χρώμα των αποκαταστάσεων είτε αφορούν πορσελάνη είτε ρητίνες δεν μεταβάλλεται)

Ασθενείς με παθήσεις των ούλων (Σε αυτή την περίπτωση οι ασθενείς υποβάλλονται σε θεραπείες του περιοδοντίου πριν προχωρήσουν σε μία θεραπεία λεύκανσης)

Πριν τη λεύκανση

Για να είναι αποτελεσματική η θεραπεία, πρέπει ο λευκαντικός παράγοντας να τοποθετείται σε καθαρούς οδοντικούς ιστούς, απουσία μικροβιακής πλάκας και τρυγίας, ώστε να εισχωρήσει στο εσωτερικό του δοντιού. Γι’αυτό ίσως κριθεί απαραίτητος εκ των προτέρων ο επαγγελματικός καθαρισμός της στοματικής κοιλότητας.

Η δική μας πρόταση περιλαμβάνει έναν βαθύ καθαρισμό των ούλων, υπερουλική αποτρύγωση και σοδοβολή με την τεχνολογία EMS με σκοπό την πλήρη απομάκρυνση της μικροβιακής πλάκας, της τρυγίας και των εξογενών χρωστικών.

Λεύκανση δυσχρωμικού, ενδοδοντικά θεραπευμένου δοντιού

Η δυσχρωμία αυτή οφείλεται στο εσωτερικό του δοντιού και αντιμετωπίζεται με εσωτερική λεύκανση. Τα αίτια είναι ο τραυματισμός του δοντιού ή η ενδοδοντική θεραπεία στην οποία έγινε ελλιπής αφαίρεση πολφικού ιστού και προκαλείται από την αποδόμηση των προϊόντων του αίματος μέσα στον πολφό.

Η θεραπεία είναι η εσωτερική λεύκανση που τοποθετείται σε ενδοδοντικά θεραπευμένα δόντια. Αφαιρούνται από τον μυλικό θάλαμο τα εμφρακτικά υλικά και σε βάθος 2-3χιλ από τον ανατομικό αυχένα και βάζουμε στην κορυφή της ενδοδοντικής θεραπείας ένα προστατευτικό υλικό. Στο χώρο που έχει δημιουργηθεί τώρα τοποθετείται ο λευκαντικός παράγοντας.

Ο ασθενής επανεξετάζεται σε 2-3 μέρες και αν απαιτείται επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να έχουμε το ίδιο χρώμα με τα παρακείμενα δόντια.

Πολυχώρος Ιδιωτικών
Ιατρείων Ανατ. Θεσσαλονίκης