Πολυιατρείο στην Ανατολική Θεσσαλονίκη
Πολυχώρος Ιατρείων
Ανατολικής Θεσσαλονίκης

Αρθρίτιδα καρπού

Η αρθρίτιδα του καρπού εμφανίζεται όταν ο υαλοειδής – λείος – χόνδρος των αρθρώσεων του καρπού φθείρεται, εκθέτοντας τις οστέινες επιφάνειες. Η άρθρωση του καρπού σταδιακά γίνεται δύσκαμπτη, οιδηματώδης και επώδυνη καθιστώντας δύσκολη την εκτέλεση των καθημερινών δραστηριοτήτων.

Τύποι αρθρίτιδας καρπού

Αναπτύσσεται σταδιακά με τη φυσιολογική φθορά του αρθρικού χόνδρου στην πάροδο του χρόνου ή σε νεότερες ηλικίες ως αποτέλεσμα υπέρμετρης χρήσης της άρθρωσης.

Μια αυτοάνοση νόσος που προκαλεί τον οργανισμό να επιτεθεί στους δικούς του ιστούς.

Φλεγμονώδης ασθένεια του δέρματος και των αρθρώσεων.

Εμφανίζεται μετά από τραυματισμό της άρθρωσης του καρπού.

Συμπτώματα

Ήπιας βαρύτητας (MILD) :

Ο ασθενής αντιμετωπίζει δυσκολία στο να περιγράψει με σαφήνεια πώς ακριβώς αισθάνεται τον πόνο στον καρπό. Συνήθως αναφέρει πόνο βαθιά μέσα στον καρπό. Τα συμπτώματα αναπαράγονται κατά την εκτέλεση διαφόρων κινήσεων, όπως γυρίζοντας το χερούλι μιας πόρτας, πιάνοντας μια ρακέτα του τένις, ανοίγοντας / στρίβοντας το καπάκι ενός βάζου κ.α. Τα άτομα με ήπια συμπτωματολογία αναφέρουν επίσης ότι αισθάνονται τον καρπό τους δύσκαμπτο το πρωί και μετά το πέρας των καθημερινών δραστηριοτήτων επώδυνο. Ο πόνος μπορεί να έρχεται και να φεύγει για μέρες ή εβδομάδες.

Μέτριας βαρύτητας (MODERATE) :

Η κίνηση μπορεί να είναι ελαφρώς περιορισμένη και οι καθημερινές εργασίες διενεργούνται με δυσκολία. Η εμφάνιση του πόνου μπορεί να γίνεται ακόμα και όταν ξεκουράζεστε και δεν χρησιμοποιείτε το χέρι σας. Συνήθως μεσολαβούν μεγάλα χρονικά διαστήματα από μια έξαρση σε άλλη, αλλά η κάθε επόμενη είναι πιο επώδυνη από την προηγούμενη.

Μεγάλης βαρύτητας (SEVERE) :

Κάθε κίνηση του καρπού σας αναπαράγει πόνο. Το εύρος κίνησης είναι έντονα περιορισμένο και επώδυνο. Στην περιοχή του καρπού παρουσιάζεται μια φυσική παραμόρφωση. Η διαχείριση των συμπτωμάτων γίνεται με τακτική χρήση φαρμάκων. Επιπλέον ο χρόνιος πόνος μπορεί να προκαλέσει άγχος και κατάθλιψη καθιστώντας την καθημερινότητά σας ακόμα πιο δύσκολή.

Θεραπεία

Συντηρητική:

Ξεκούραση της άρθρωσης

Παγοθεραπεία

Φαρμακευτική αγωγή

Φυσικοθεραπεία

Τοπικές εγχύσεις – κορτικοστεροειδών, υαλουρονικού, PRP

Χειρουργική:

Έχει εφαρμογή στα αρχικά στάδια της αρθρίτιδας (Mild/Moderate). Η αρθροσκόπηση του καρπού είναι μια μορφή χειρουργικής επέμβασης η οποία διενεργείται με μικρές τομές (3-4 χιλιοστά) δίκην κλειδαρότρυπας (keyhole surgery). Ο χειρουργός χρησιμοποιεί μια κάμερα (αρθροσκόπιο) για να κοιτάξει και να εξετάσει τον καρπό σας. Κατά τη διάρκεια της αρθροσκόπησης διενεργείται synovectomy, debridement και προσπάθεια αντιμετώπισης των χόνδρινων βλαβών. Η αρθροσκόπηση όταν διενεργηθεί στα αρχικά στάδια μπορεί να καθυστερήσει την ανάγκη για πολύπλοκη χειρουργική επέμβαση του καρπού ή ολική αρθροπλαστική.

Αρθροσκόπηση

ΑρθροσκόπησηΈχει εφαρμογή στα αρχικά στάδια της αρθρίτιδας (Mild/Moderate). Η αρθροσκόπηση του καρπού είναι μια μορφή χειρουργικής επέμβασης η οποία διενεργείται με μικρές τομές (3-4 χιλιοστά) δίκην κλειδαρότρυπας (keyhole surgery). Ο χειρουργός χρησιμοποιεί μια κάμερα (αρθροσκόπιο) για να κοιτάξει και να εξετάσει τον καρπό σας.

Κατά τη διάρκεια της αρθροσκόπησης διενεργείται synovectomy, debridement και προσπάθεια αντιμετώπισης των χόνδρινων βλαβών. Η αρθροσκόπηση όταν διενεργηθεί στα αρχικά στάδια μπορεί να καθυστερήσει την ανάγκη για πολύπλοκη χειρουργική επέμβαση του καρπού ή ολική αρθροπλαστική.

Αρθροπλαστική

Η αρθρόδεση της πηχεοκαρπικής για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας, που ήταν μέχρι πρότινος η μοναδική ενδεδειγμένη λύση, καταργούσε πλήρως το εύρος κίνησης του καρπού.

Η ολική αρθροπλαστική του καρπού περιλαμβάνει την πλήρη αντικατάσταση της άρθρωσης με μια τεχνητή άρθρωση. Είναι μια πολύ λεπτή επέμβαση η οποία αποτελεί υψηλή εξειδίκευση.

Αρθροσκόπηση

 

Ο κύριος στόχος μιας τεχνητής άρθρωσης είναι να αποτρέψει τα οστά σε μια αρθριτική άρθρωση από το ‘’τρίψιμο’’ μεταξύ τους το οποίο προκαλεί πόνο, την αντιμετώπιση της παραμόρφωσης της άρθρωσης και της αστάθειας λόγω της οστεοαρθρίτιδας και την ανάκτηση του εύρους κίνησής της.

Η νοσηλεία του ασθενούς στο νοσοκομείο είναι το πολύ μια ημέρα. Η χειρουργική τομή είναι περίπου στα 5 εκατοστά.

Οι ενδείξεις – κριτήρια για την εφαρμογή της ολικής αρθροπλαστικής του καρπού θα πρέπει να τίθενται από ιατρό εξιδεικευμένο στην συγκεκριμένη επέμβαση.

Η Εξειδίκευση του Ιατρού

Αρθροσκόπηση ΚαρπούΟ Δρ. Χρύσανθος Χρυσάνθου έχει εκπαιδευτεί στην Σουηδία στην ολική αρθοπλαστική καρπού με τη χρήση της τεχνολογίας της σουηδικής εταιρείας Swemac που αποτελεί την πλέον σύγχρονη τεχνολογία στην αντιμετώπιση προβλημάτων καρπού. Είναι δε ο ίδιος εκπαιδευτής άλλων ιατρών στην Ελλάδα.

Η επέμβαση με τεχνολογία της Swemac μπορεί να μετατραπεί και σε αρθρόδεση της πυχεοκαρπικής με μικρή παρέκκλιση, χωρίς να απαιτείται η αφαίρεση της αρθοπλαστικής, όπως ίσχυε σε άλλες αντίστοιχες αρθροπλαστικές.

Επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί παλαιότερα σε αρθρόδεση και επιθυμούν να ανακτήσουν το εύρος κίνησης του καρπού τους.

Τα αποτελέσματα της νέας αυτής τεχνολογίας είναι εξαιρετικά για ασθενείς που επιθυμούν να αποκτήσουν κίνηση στον καρπό.

Πολυχώρος Ιδιωτικών
Ιατρείων Ανατ. Θεσσαλονίκης