Πολυιατρείο στην Ανατολική Θεσσαλονίκη
Πολυχώρος Ιατρείων
Ανατολικής Θεσσαλονίκης

12 +1 Διατροφικές «συμβουλές» που δεν πρέπει να ακολουθήσετε

newdiettips (1)

 

Οι συμβουλές διατροφής είναι άφθονες – μερικές ευεργετικές, μερικές παραπλανητικές και μερικές εντελώς απίθανες. Εδώ, απομυθοποιούμε τις 10 πιο συνηθισμένες συμβουλές διατροφή πολλές από τις οποίες μπορεί να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία σας.

Όλες οι θερμίδες είναι ίσες.

Δεν είναι όλες οι θερμίδες ίσες

Σε αντίθεση με την αντίληψη ότι όλες οι θερμίδες είναι ίσες, η πραγματικότητα είναι πιο σύνθετη. Ενώ η έννοια φαίνεται απλή, οι επιδράσεις στο σώμα σας ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό. Για παράδειγμα, 500 θερμίδες από τούρτα σοκολάτας με σαντιγί και 500 θερμίδες από σπανάκι προκαλούν διαφορετικές αντιδράσεις στο σώμα σας. Τα τρόφιμα επηρεάζουν διαφορετικά τις ορμόνες της πείνας και απαιτούν διαφορετικά επίπεδα ενέργειας για την πέψη. Η  επιλογή τροφών με υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, , μπορεί να σας κρατήσει χορτάτους για πιο παρατεταμένες περιόδους, μειώνοντας την ανάγκη για υπερβολική κατανάλωση τροφής.

Οι υδατάνθρακες δεν είναι ο εχθρός

Η ιδέα ότι οι υδατάνθρακες πρέπει να αποφεύγονται με κάθε κόστος είναι ένας μύθος. Οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητοι για τη βέλτιστη σωματική λειτουργία. Το κλειδί έγκειται στην επιλογή ποιοτικών υδατανθράκων. Οι ολικής άλεσης υδατανθράκων με χαμηλό δείκτη GI, όπως η βρώμη, πέπτονται πιο αργά, προσφέροντας μεγαλύτερο κορεσμό σε σύγκριση με τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες υψηλού γλυκαιμικού δείκτη που βρίσκονται συνήθως σε τρόφιμα όπως κέικ και τα μπισκότα εμπορίου. Δώστε λοιπόν προτεραιότητα στην ενσωμάτωση σύνθετων υδατανθράκων στην καθημερινότητά σας.

Όσο λιγότερες θερμίδες τόσο το καλύτερο

Η πλάνη των λιγότερων θερμίδων

Η κατανάλωση σημαντικά λιγότερων θερμίδων από αυτές που χρειάζεται το σώμα σας δεν αποτελεί βιώσιμη λύση. Θέτει περιττό στρες στο σώμα σας και μπορεί να προκαλέσει μια αμυντική “κατάσταση πείνας”. Το σώμα, προσαρμοσμένο να επιβιώνει σε περιόδους έλλειψης, τείνει να αποθηκεύει ενέργεια από τα τρόφιμα, προβλέποντας αβέβαια μελλοντικά γεύματα. Αυτό φυσικά δεν προάγει τη μακροπρόθεσμη διατήρηση του βάρους που έχει χαθεί.

Το λίπος σας παχαίνει

Σε αντίθεση με την εσφαλμένη αντίληψη ότι η κατανάλωση λίπους οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους, το λίπος αποτελεί βασικό συστατικό μιας ισορροπημένης διατροφής. Παρέχει ενέργεια, βοηθά στη λειτουργία των κυττάρων και του εγκεφάλου, διευκολύνει την απορρόφηση βιταμινών, προάγει την υγεία του δέρματος και υποστηρίζει την παραγωγή ορμονών. Το μέτρο είναι το κλειδί και συνιστάται η ενσωμάτωση υγιεινών πηγών λίπους, όπως τα λιπαρά ψάρια, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα αβοκάντο.

Είναι καλό να παραλείπεται ένα γεύμα

Η παράλειψη γευμάτων δεν είναι λύση. Η παράλειψη γευμάτων με σκοπό την εξοικονόμηση θερμίδων για αργότερα οδηγεί συχνά σε ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές. Αυτή η πρακτική σας αφήνει πεινασμένους, αυξάνοντας την πιθανότητα υπερκατανάλωσης τροφής κατά τη διάρκεια των επόμενων γευμάτων ή την επιείκεια σε ανθυγιεινά σνακ. Η συνεπής και ισορροπημένη κατανάλωση γευμάτων ευνοεί περισσότερο τη διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής.

Προχωρήστε σε διατροφή χωρίς ζάχαρη/χωρίς αλεύρι για τα καλύτερα αποτελέσματα

Οι διατροφικές μόδες, όπως η απαλλαγή από τη ζάχαρη, η ωμή διατροφή ή το Paleo, μπορούν να αποδώσουν αποτελέσματα με την εξάλειψη του πρόχειρου φαγητού και την έμφαση στα φρέσκα, πλήρη τρόφιμα. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να τηρείτε αυστηρά αυτές τις δίαιτες για να επιτύχετε θετικά αποτελέσματα. Η απλή εστίαση στην εξάλειψη των επεξεργασμένων τροφίμων και η διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής μπορεί να αποφέρει παρόμοια αποτελέσματα.

Απαλλαχθείτε από τη γλουτένη

Το δίλημμα της γλουτένης

Αν δεν έχετε κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στη γλουτένη, δεν υπάρχει κανένα εγγενές όφελος από την απαλλαγή από τη γλουτένη. Η απώλεια βάρους που παρατηρείται σε μια δίαιτα χωρίς γλουτένη είναι συχνά αποτέλεσμα της μείωσης της πρόσληψης θερμίδων με την εξάλειψη ορισμένων ομάδων τροφίμων. Ωστόσο, η αποκοπή ολόκληρων ομάδων τροφίμων μπορεί να οδηγήσει σε διατροφικές ελλείψεις. Συνιστάται να επικεντρωθείτε στον έλεγχο των μερίδων για την απώλεια βάρους αντ’ αυτού.

Αποτοξινωθείτε με χυμούς

Οι παγίδες των χυμών.

Οι φυσικές διεργασίες του σώματος, συμπεριλαμβανομένου των νεφρών και του ήπατος, αποτοξινώνουν αποτελεσματικά χωρίς την ανάγκη ειδικών χυμών. Τα σχήματα αποτοξίνωσης είναι περιττά και μπορεί να είναι δυσάρεστα.

Το να βασίζεστε σε αποτοξίνωση με χυμούς για την απώλεια βάρους δεν είναι μια βιώσιμη στρατηγική. Ενώ η αρχική απώλεια βάρους μπορεί να προκύψει λόγω της μειωμένης πρόσληψης θερμίδων, η έλλειψη διατροφικής επάρκειας και η αδυναμία να σας κρατήσει χορτάτους καθιστούν μια μη πρακτική προσέγγιση. Επιπλέον, η παραγωγή χυμού μπορεί να απογυμνώσει τα φρούτα από πολύτιμα συστατικά, όπως η φλούδα και ο πολτός, οδηγώντας σε ταχύτερη απορρόφηση της ζάχαρης και πιθανά οδοντικά προβλήματα.

Κόψτε τα γαλακτοκομικά για να μειώσετε τις θερμίδες

Αγκαλιάστε τα γαλακτοκομικά για την απώλεια βάρους

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, η διακοπή των γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να μην είναι η καλύτερη προσέγγιση για την απώλεια βάρους. Τα γαλακτοκομικά αποτελούν πλούσια πηγή ασβεστίου, μιας θρεπτικής ουσίας που υποστηρίζει την απώλεια βάρους και μειώνει το σωματικό λίπος. Η συμπερίληψη των γαλακτοκομικών στην καθημερινή σας διατροφή, εφόσον είναι ανεκτή, μπορεί να συμβάλει θετικά στους διατροφικούς σας στόχους.

Παραλείψτε το πρωινό για να χάσετε βάρος

Πρωινό – Ένα ζωτικής σημασίας ξεκίνημα

Η παράλειψη του πρωινού σε μια προσπάθεια απώλειας βάρους είναι αντιπαραγωγική. Το πρωινό εκκινεί το μεταβολισμό σας μετά από μια νύχτα νηστείας και έχει θεωρηθεί το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας για κάποιο λόγο. Όσοι τρώνε πρωινό τείνουν να διατηρούν υγιέστερο βάρος και να καταναλώνουν πιο θρεπτικές δίαιτες από εκείνους που παραλείπουν αυτό το γεύμα. Η αποφυγή του πρωινού αυξάνει την πιθανότητα ανθυγιεινών σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το μήνυμα είναι σαφές: δώστε προτεραιότητα στο πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας!

Πρωτεϊνική δίαιτα για απώλεια βάρους

Επιλέξτε μια ισορροπημένη διατροφή

Σε αντίθεση με την πεποίθηση ότι η κατανάλωση άφθονων πρωτεϊνών είναι το κλειδί για την αποτελεσματική απώλεια βάρους, μια υγιεινή διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει και τα τρία μακροθρεπτικά συστατικά: πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη. Η εστίαση αποκλειστικά στην πρωτεΐνη παραμελεί τις βασικές φυτικές ίνες και τα αντιοξειδωτικά οδηγώντας ενδεχομένως σε υπερβολική πρόσληψη λίπους και συναφείς κινδύνους για την υγεία, όπως η υψηλή χοληστερόλη.

Free day (???)

Οι παρασπονδίες του Σαββατοκύριακου μπορεί να σαμποτάρουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.  Οι ακανόνιστες συνήθειες ύπνου, η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ και τα πιο βαριά γεύματα συμβάλλουν σε πιθανή αύξηση του σωματικού βάρους. Ο προγραμματισμός είναι ζωτικής σημασίας ακόμη και τα Σαββατοκύριακα με προτάσεις όπως η αποφυγή υπερβολικών ποσοτήτων κυρίως junk food και ο περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ.

Όλα ή τίποτα!

Αποφύγετε την ακραία δίαιτα

Η υιοθέτηση μιας προσέγγισης “όλα ή τίποτα” στη δίαιτα είναι αντιπαραγωγική και επικίνδυνη. Αντ’ αυτού, συνιστάται προσεκτικός σχεδιασμό ώστε να επιτρέπεται την περιστασιακή απόλαυση αγαπημένων τροφών. Η έρευνα υποστηρίζει την ιδέα ότι η μέτρια απόλαυση τέτοιων τροφών αποτρέπει την αδηφαγία.

Πολυχώρος Ιδιωτικών
Ιατρείων Ανατ. Θεσσαλονίκης