Πολυιατρείο στην Ανατολική Θεσσαλονίκη
Πολυχώρος Ιατρείων
Ανατολικής Θεσσαλονίκης

Χειρουργική στόματος

Παναγιώτα Μπίκου

Παναγιώτα Μπίκου

Οδοντίατρος

ΠΡΟΦΙΛ ΙΑΤΡΟΥ

Η χειρουργική στόματος που λαμβάνει χώρα στα ιατρεία μας, αφορά μεσαίας βαρύτητας περιστατικά που μπορούν να αντιμετωπιστούν με τοπική αναισθησία.

Τα πιο συνηθισμένα περιστατικά είναι έγκλειστοι και ημιέγκλειστοι φρονιμίτες, έγκλειστα δόντια τα οποία με τη βοήθεια της ορθοδοντικής μπορούν να καταλάβουν μελλοντικά τη σωστή θέση στον οδοντικό φραγμό, υπεράριθμα έγκλειστα δόντια (δηλαδή τα επιπλέον των κανονικών), υπολείμματα ριζών, περιακρορριζικές κύστεις καθώς και αφαίρεση κάθε τύπου ογκιδίων και υπερπλασιών των μαλακών και σκληρών μορίων του στόματος.

Χειρουργική αφαίρεση εγκλείστων ή ημιεγκλείστων τρίτων γομφίων (φρονιμιτών)

Οι τρίτοι γομφίοι είναι τα δόντια που εμφανίζονται τελευταία, κυρίως μεταξύ 17 και 23 ετών, ενώ η διαδικασία της ανάπτυξής τους μπορεί να διαρκέσει πολλά χρόνια. Στο διάστημα της ανάπτυξής τους μπορεί να εμφανιστεί ενόχληση, στο πίσω μέρος του στόματος ή στο μάγουλο, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει επαρκής χώρος ώστε να βγουν στην επιφάνεια και έτσι παραμένουν έγκλειστοι ή εμφανίζονται κατά το ήμισυ.

Η περιοχή που εμφανίζονται είναι δύσκολο να καθαριστεί με αποτέλεσμα την ανάπτυξη βακτηρίων και την εκδήλωση μολύνσεων, τερηδόνας, ερυθρότητας, κακοσμίας κ.ά.

Οι βλάβες που προκαλούνται από τους φρονιμίτες, όπως η τερηδόνα, μπορεί να επεκταθούν και στα διπλανά υγιή δόντια.

Η πίεση που ασκείται κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής τους μπορεί να μεταβάλει τη δομή της οδοντοστοιχίας σας και περαιτέρω να χρειαστεί ορθοδοντική παρέμβαση.

Δυσχεραίνουν ή οδηγούν σε αποτυχία την ορθοδοντική θεραπεία.

Χειρουργική αφαίρεση υπολειμμάτων ριζών η υπολειμματικών κύστεων

Πολλές φορές συναντώνται σπασμένα υπολείμματα ριζών από παλιότερες εξαγωγές ή και κύστεις οι οποίες παρέμειναν μετά την εξαγωγή των δοντιών και οι οποίες μπορούν να προκαλούν φλεγμονές και ενοχλήσεις ή να εμποδίζουν την τοποθέτηση ενός εμφυτεύματος στην συγκεκριμένη περιοχή. Σε αυτή την περίπτωση η απομάκρυνση αυτών των υπολειμμάτων μπορεί να γίνει μόνο χειρουργικά.

Ακρορριζεκτομή αφαίρεση περιακρορριζικής κύστης

Όταν κάποιο δόντι νεκρωθεί και τα νεκρά κύτταρα του οδοντικού πολφού (του νεύρου) παραμείνουν μέσα στην εσωτερική κοιλότητα της ρίζας ή διαχυθούν έξω από αυτή, δημιουργείται φλεγμονή με συγκεκριμένα όρια στο οστό η οποία περιβάλλει τη ρίζα του δοντιού και αποκαλείται περιακρορριζική κύστη.

Εάν μετά την ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) δεν έχει αποστειρωθεί επαρκώς η μολυσμένη ρίζα και η φλεγμονή συνεχίζει να υπάρχει, η λύση για την άρση της βλάβης είναι η ακρορριζεκτομή. Πολλές φορές τέτοιου είδους φλεγμονές μπορούν να παραμείνουν ασυμπτωματικές στο στόμα για παρά πολλά χρόνια (χρόνιες φλεγμονές) και να επεκτείνονται καταστρέφοντας αθόρυβα γειτονικά ανατομικά στοιχεία, μέχρι που σε κάποιο ανύποπτο χρόνο μεταπίπτουν σε οξεία φάση με πολύ θορυβώδη συμπτώματα όπως ξαφνικό πρήξιμο και πόνο. Γι’ αυτό το λόγο στα ιατρεία μας έχουμε πάγια τακτική να ζητάμε σχεδόν από όλους τους καινούριους ασθενείς μας μια πανοραμική ακτινογραφία προς έγκαιρη διάγνωση τέτοιων καταστάσεων.

Η ακρορριζεκτομή είναι μια μικρή χειρουργική επέμβαση, που έχει σκοπό την απομάκρυνση της κύστης και τον καθαρισμό της περιοχής που αυτή κατελάμβανε, καθώς και την αποκοπή του άκρου της ρίζας του δοντιού, που θεωρείται μολυσμένο από νεκρά κύτταρα. Ο επιμελής καθαρισμός είναι πολύ σημαντικός, ώστε να μπορέσει ο οργανισμός να αναλάβει την επούλωση της περιοχής, δηλαδή την πλήρωση του οστικού ελλείμματος με οστικά κύτταρα.

Πολυχώρος Ιδιωτικών
Ιατρείων Ανατ. Θεσσαλονίκης