Προηγμένη Ογκοπλαστική Χειρουργική Μαστού – Μαστοπλαστική

Η μαστοπλαστική, συνδυάζει την ογκεκτομή (αφαίρεση τμήματος του μαστού μαζί με τον όγκο) με τεχνικές μείωσης του μαστού. Το αποτέλεσμα είναι ένας μαστός μικρότερος, ανορθωμένος και με καλύτερο σχήμα. Αυτό σημαίνει ότι ο καρκίνος μπορεί εύκολα να αφαιρεθεί με ένα ευρύ κυκλοτερές τμήμα υγιούς ιστού, ώστε να εξασφαλίσουμε μεγαλύτερες πιθανότητες πλήρους αφαίρεσης του όγκου. Η θηλή και η θηλαία άλως διατηρούνται ακέραιες και το εναπομείναν τμήμα του μαστού (μετά την ογκεκτομή) επανατοποθετείται με τρόπο που να δώσει στο μαστό το νέο του σχήμα (reshaping). Οι μετεγχειρητικές ουλές μοιάζουν συνήθως  με ανεστραμμένο “T”.

Η θηλή μετακινείται σε μία νέα θέση (πιο ψηλά), που να ταιριάζει στο νέο-δημιουργηθέν μαστό. Ο χειρουργός μαστού θα προσπαθήσει να δημιουργήσει ένα μέγεθος μαστού που έχει συμφωνηθεί με την ασθενή προεγχειρητικά, αλλά το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να διαφέρει ελαφρώς, διότι είναι μια επέμβαση που γίνεται για ογκολογικούς λόγους αρχικά, και δευτερευόντως για αισθητικούς. Ο άλλος μαστός (μη πάσχων) μπορεί να τροποποιηθεί στον ίδιο χρόνο, εάν η ασθενής το επιθυμεί, ώστε να υπάρχει συμμετρία.

Μερικές φορές, ένας λεπτός σωλήνας παροχέτευσης μπορεί να μείνει μέσα στο μαστό για 24 ώρες, ώστε να αποβάλλει το υγρό που συσσωρεύεται μετεγχειρητικά.

Προηγμένη Ογκοπλαστική Χειρουργική Μαστού

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα;

  • Το κύριο όφελος από αυτό το είδος της επέμβασης είναι η ογκολογική ασφάλεια, δηλαδή η πλήρης αφαίρεση του καρκίνου. Γυναίκες με μεγάλους καρκίνους στο μαστό τους θα χρειάζονταν εξαρχής μαστεκτομή, αν δεν μπορούσαμε να τους προσφέρουμε αυτό το είδος των ογκοπλαστικών επεμβάσεων.
  • Ένα μικρότερο, ανορθωμένο στήθος είναι συνήθως προτιμότερο από την αφαίρεση ολόκληρου του μαστού χωρίς ή με αποκατάσταση. Έχει βρεθεί σε πολλές μελέτες ότι η ποιότητα ζωής αυτών των γυναικών, μετά τη χειρουργική αφαίρεση του καρκίνου, είναι κατά πολύ βελτιωμένη.
  • Γυναίκες με μεγάλους μαστούς και με πτώση “κερδίζουν” επιπλέον με τη μειωτική μαστών, διότι παύουν να υποφέρουν από πόνο στη ράχη, μασταλγία και δερματίτιδες στις υπομάστιες πτυχές.
  • Έχει αποδειχθεί σε μελέτες ότι η μείωση του όγκου του μαστού μειώνει τον κίνδυνο νόσησης από καρκίνο και επιπλέον βοηθά στην καλύτερη κατανομή της ακτινοθεραπείας. Δηλαδή, η ακτινοβολία που θα χρειαστεί μια γυναίκα μετά το χειρουργείο έχει καλύτερα αποτελέσματα σε ένα μικρότερο μαστό.

Μετά το χειρουργείο

Όλα τα ράμματα είναι απορροφήσιμα και έτσι δεν χρειάζεται αφαίρεση αυτών. Η συνήθης νοσηλεία στην κλινική είναι 1 ημέρα. Η περίοδος ανάρρωσης είναι περίπου 2-3 εβδομάδες. Την επομένη μέρα του χειρουργείου η ασθενής νιώθει ήδη ανεξάρτητη στις κινήσεις της. Η ασθενής λαμβάνει οδηγίες να φορά ένα μαλακό, υποστηρικτικό στηθόδεσμο (sports bra) για τουλάχιστον 8 εβδομάδες. Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι διαχειρήσιμος, στις περισσότερες περιπτώσεις, με παρακεταμόλη ή και μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα από το στόμα.

Μετά το χειρουργείο