Πολυιατρείο στην Ανατολική Θεσσαλονίκη
Πολυχώρος Ιατρείων
Ανατολικής Θεσσαλονίκης

Η ομορφιά μέσω της Ιατρικής

το κάλλος παντός ἐπιστολίου συστατικώτερον”

Ο Αριστοτέλης έλεγε για την εξωτερική ομορφιά ενός ανθρώπου, ότι αποτελεί το σημαντικότερο προσόν, πολύ περισσότερο και από την καλύτερη συστατική επιστολή. Ανέκαθεν, το κάλλος θεωρούταν φυσικό χάρισμα και οι άνθρωποι από την αρχαιότητα επιδίωκαν να το αποκτήσουν. Η ενασχόληση με τον αθλητισμό για ένα αρμονικό σώμα, η περιποίηση της κώμης τους, η δερματοστιξία-tattoo, η χρήση φυσικών καλλυντικών ουσιών και χρωστικών αποτελούν τα πιο απλά παραδείγματα.

Η εξωτερική εμφάνιση καθώς και η αντίληψη για την ομορφιά, την ευεξία και την υγεία αποτελούν προτεραιότητες του σημερινού μέσου ανθρώπου. Η ομορφιά, εκτός από την εξωτερική εμφάνιση σχετίζεται με συναισθήματα όπως: αυτοπεποίθηση, ικανοποίηση και αποδοχή. Ένα παιδί με «πεταχτά αυτιά» ή ένας έφηβος με υπερτροφία μαζικού αδένα (γυναικομαστία) αντιλαμβάνονται ή αντιμετωπίζουν σκληρή και αυστηρή συμπεριφορά από τους συνομήλικους. Ο ρόλος λοιπόν του Πλαστικού Χειρουργού ξεπερνά τα επιφανειακά όρια μιας αισθητικής απλά βελτίωσης.

Αναμφισβήτητα η εμφάνιση, παίζει καθοριστικό ρόλο σήμερα για τη διατήρηση της αυτοεκτίμησης εφόσον όλο και περισσότεροι άνθρωποι, μέσω της εμφάνισής τους, επιζητούν να είναι και να νιώθουν υγιέστεροι. Σε μια γυναίκα με μαστεκτομή, η νίκη της ενάντια στον καρκίνο εδραιώνεται μετά την αποκατάσταση του μαστού. Εν τέλει, το σώμα δεν προορίζεται να φυλακίζει τον ψυχισμό του ατόμου, απεναντίας πρέπει να συμβάλλει στην έκφραση των συναισθημάτων του.

H αίσθηση ότι μια όμορφη εικόνα μας, δίνει περισσότερες ευκαιρίες στην επαγγελματική, κοινωνική και ερωτική ζωή, είναι συνυφασμένη με την ανθρώπινη φύση. Κανένας όμως δεν μπορεί να επιλέξει τα εκ γενετοίς εξωτερικά του χαρακτηριστικά. Η ανδρογενετική αλωπεκία (φαλάκρα) είναι μια τέτοια κατάσταση που οδηγεί τους άνδρες- αλλά και τις γυναίκες- σε ένα Πλαστικό Χειρουργό, ξεπερνώντας taboo περασμένων δεκαετιών. Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι, από τις πρώτες σε συχνότητα επεμβάσεις στις ΗΠΑ είναι η αυξητική στήθους. Σε έρευνες, ειδικά οι νέες κοπέλες αναφέρουν πως μια τέτοια επέμβαση τους έδωσε ώθηση τόσο στην προσωπική και κοινωνική ζωή τους, ακόμη και σε επαγγελματικές ευκαιρίες.

Στις μέρες μας η αύξηση του μέσου χρόνου ζωής, αλλά και της επαγγελματικής και ερωτικής δραστηριότητας σε μεγαλύτερες πλέον ηλικίες, έχει δημιουργήσει στο σύγχρονο άνθρωπο, την επιθυμία να παραμείνει νεότερος. Το Botox, το υαλουρονικό, οι μεσοθεραπείες, είναι εφαρμογές ανώδυνες, οικονομικές και γρήγορες, ενδεικτικά αναφέρονται ως “lunch break therapies”, που ταιριάζουν στο μοντέρνο προφίλ του.

Η Πλαστική Χειρουργική (ετυμολογικά από το ρήμα «πλάθω») είναι η χειρουργική ειδικότητα που ασχολείται με την διόρθωση και αποκατάσταση στο φυσιολογικό της μορφής, στον άνθρωπο. Είναι η ιατρική ειδικότητα που θεραπεύει τις δυσμορφίες, είτε αυτές προέρχονται από συγγενείς ανωμαλίες , είτε τραυματισμό, είτε έγκαυμα, είτε από ελλείμματα μετά από χειρουργική εκτομή για καρκίνο, είτε επέρχονται με την πάροδο της ηλικίας (aging). Η προσπάθεια της έγκειται στην επίτευξη της καλύτερης λειτουργικής και αισθητικής αποκατάστασης.

Η Πλαστική Χειρουργική είναι μια ειδικότητα που εξελίσσεται συνεχώς και προσφέρει νέες δυνατότητες. Για παράδειγμα, το λίπος που θεωρούνταν άχρηστο μετά από μια λιποαναρρόφηση, με τις σύγχρονες τεχνικές μπορεί να χρησιμοποιηθεί (λιπομεταφορά) στο πρόσωπο, το στήθος, τους γλουτούς για βελτίωση του σχήματος και του όγκου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και μετά την εγκυμοσύνη οι νέες γυναίκες δε σταματούν να αναζητούν τη βελτίωση των αλλαγών που επήλθαν στο σώμα τους, με τις επεμβάσεις «mommy makeover» σε πρόσωπο, στήθος, κοιλιά.

Εν κατακλείδι, όλοι δικαιούμαστε να βλέπουμε στον καθρέπτη μας μια πιο αρμονική εικόνα από αυτή που μας προίκισε η φύση! Πάντα αναζητούμε το αρμονικό και όχι το τέλειο…

Απόστολος Β. Παγανός, MD

Απόστολος Β. Παγανός, MD

Πλαστικός Χειρουργός

ΠΡΟΦΙΛ ΙΑΤΡΟΥ
Σχετικές Αναρτήσεις

Πολυχώρος Ιδιωτικών
Ιατρείων Ανατ. Θεσσαλονίκης