Διερεύνηση αρρυθμιών

Η κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο συχνή μορφή αρρυθμίας όσο αυξάνεται η ηλικία του ατόμου, τόσο αυξάνεται και η πιθανότητα να την εμφανίσει.

 

Παράγοντες κινδύνου

Ηλικία - Όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία ενός ασθενή, τόσο πιο πολύ αυξάνεται η πιθανότητα να αντιμετωπίσει προβλήματα με τη λειτουργία της καρδιάς του.

Υπέρταση - Η υψηλή αρτηριακή πίεση αποτελεί σημαντικό παράγοντα εμφάνισης της νόσου.

Ατομικό και οικογενειακό ιστορικό - Τα άτομα που αντιμετωπίζουν κάποιας μορφής καρδιοπάθειας παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν συμπτώματα κολπικής μαρμαρυγής. Μεταξύ των προβλημάτων αυτών είναι η βαλβιδοπάθεια, η στεφανιαία νόσος, ιστορικό καρδιακής προσβολής ή χειρουργικής επέμβασης στην καρδιά, συγγενής καρδιοπάθεια. Σύμφωνα με μελέτες έχει παρατηρηθεί ότι υπάρχει κληρονομικότητα στην εμφάνιση της νόσου.

Παχυσαρκία - Το αυξημένο σωματικό βάρος αυξάνει και τον κίνδυνο προσβολής.

Χρόνιες παθήσεις - χρόνιες παθολογικές καταστάσεις όπως η θυρεοειδοπάθεια, η υπνική άπνοια, το μεταβολικό σύνδρομο, ο σακχαρώδης διαβήτης, η χρόνια νεφροπάθεια ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια έχουν εξίσου αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν κάποια στιγμή συμπτώματα μαρμαρυγής.

Εξετάσεις και διάγνωση της νόσου

 

Η κλινική εξέταση από καρδιολόγο είναι η βασική προϋπόθεση για τη διάγνωση της. Παράλληλα όμως ο ασθενής θα πρέπει να υποβληθεί σε μία σειρά εξετάσεων εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.

Ηλεκτροκαρδιογράφημα

Holter ρυθμού

Triplex καρδιάς

Test κοπώσης

Διοισοφάγειο υπερηχοκαρδιογράφημα

Ο ιατρός θα εκτιμήσει τα αποτελέσματα και σύμφωνα με τα ευρήματα, το ιστορικό του ασθενούς και τον τύπο της νόσου θα προχωρήσει σε φαρμακευτική ή ηλεκτρική ανάταξη.

 

Πηγή: Άρθρο του Ιατρού στην ιστοσελίδα Healthclick.gr