Πολυιατρείο στην Ανατολική Θεσσαλονίκη
Πολυχώρος Ιατρείων
Ανατολικής Θεσσαλονίκης

Αόρατη ορθοδοντική

Παναγιώτα Μπίκου

Παναγιώτα Μπίκου

Οδοντίατρος

ΠΡΟΦΙΛ ΙΑΤΡΟΥ

Αόρατη ορθοδοντικήΑόρατη ορθοδοντική ή ορθοδοντική χωρίς σιδεράκια αποκαλούμε τη διαδικασία αποκατάστασης ορθοδοντικών ανωμαλιών με τη χρήση λεπτών διαφανών ναρθήκων. Οι νάρθηκες αυτοί τοποθετούνται διαδοχικά στο στόμα και μετακινούν προοδευτικά τα δόντια προς την επιθυμητή θέση. Κατασκευάζονται χρησιμοποιώντας υψηλή τεχνολογία και λογισμικό ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Πλεονεκτήματα

Οι νάρθηκες είναι κατασκευασμένοι από διαφανές υποαλλεργικό ακρυλικό και «συρταρώνουν» στην επιφάνεια των δοντιών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην είναι ορατοί από τους συνομιλητές σας, ενώ ταυτόχρονα είναι ιδιαίτερα ανεκτοί από εσάς. Έτσι, κατά τη διάρκεια της θεραπείας, δεν αντιμετωπίζετε προβλήματα ούτε στην εργασία σας αλλά ούτε και στην κοινωνικότητά σας.

Μπορούν να αφαιρεθούν εύκολα και γρήγορα όταν υπάρχει μια σημαντική προσωπική, επαγγελματική ή κοινωνική συνάντηση.

Δεν επιβαρύνουν τη στοματική υγιεινή, καθώς μπορούμε να τους αφαιρούμε κατά τη διάρκεια της ημέρας μετά τα γεύματα, να τους βουρτσίζουμε και να τους καθαρίζουμε με αραιά στοματικά διαλύματα, όπως ακριβώς και τη στοματική μας κοιλότητα για τη διατήρηση ευχάριστης και δροσερής της αναπνοής.

Δεν τραυματίζουν τα χείλη και τα ούλα.

Η περίοδος προσαρμογής ανέρχεται σε 2-3 24ωρα, κατά τα οποία νιώθετε αφενός μια ελαφριά πίεση στα υπό μετακίνηση δόντια αφετέρου μια ελάχιστη διαφοροποίηση στην ομιλία, κυρίως στα οδοντικά και συριστικά σύμφωνα. Οι όποιες ενοχλήσεις παρέρχονται μετά την πάροδο των 3 ημερών.

Περιορισμοί

Κατά την θεραπεία με τους διαφανείς νάρθηκες οι προσδοκίες μας θα πρέπει να είναι ρεαλιστικές.

Δύσκολες κλινικές εικόνες με σκελετικές δυσαρμονίες είναι προτιμότερο να αντιμετωπιστούν με κλασσική ορθοδοντική και πολύ πιθανόν με τον συνδυασμό με ορθογναθικές επεμβάσεις.

Παρ όλα αυτά η «αόρατη ορθοδοντική» οδηγεί σε ένα όμορφο χαμόγελα σε ένα μεγάλο ποσοστό περιπτώσεων μικρής έως μεσαίας βαρύτητας (το 75-80% των περιστατικών ενός ιατρείου

Πώς γίνεται

Στο πρώτο διαγνωστικό ραντεβού λαμβάνονται τα αποτυπώματα καθώς και οι ενδοστοματικές και εξωστοματικές φωτογραφίες που είναι απαραίτητες.

Τα παραπάνω δεδομένα επεξεργάζονται σε εξειδικευμένα προγράμματα στον υπολογιστή. Ως αποτέλεσμα έχουμε σε αδρές γραμμές την τελική εικόνα που θα προκύψει από την θεραπεία με τους διαφανείς νάρθηκες.

Η εικόνα αυτή συζητιέται με τον ασθενή και καταγράφονται οποιεσδήποτε τροποποιήσεις του σχεδίου θεραπείας είναι επιθυμητές.

Χρησιμοποιώντας τις τελευταίες εξελίξεις της 3D υπολογιστικής τεχνολογίας, σε συνδιασμό με τις κατευθυντήριες οδηγίες του σχεδίου θεραπείας, δημιουργείται από εξειδικευμένο εργαστήριο μια σειρά ναρθήκων οι οποίοι ασκούν δυνάμεις στα δόντια αναγκάζοντας τα να μετακινηθούν, ενεργοποιώντας κάθε φορά διαφορετική περιοχή.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε

Οι διαφανείς νάρθηκες θα πρέπει να εφαρμόζονται ενδοστοματικά 20-22 ώρες την ημέρα.

Οι νάρθηκες αφαίρουνται κατά τα γεύματα και την στοματική υγιεινή.

Το κάπνισμα δεν αντεδείκνυται κατά την διάρκεια της θεραπείας. Όμως τα παράγωγα του καπνού είναι δυνατόν να χρωματίσουν τους νάρθηκες με αρνητικό αισθητικό αποτέλεσμα.

Μετά το τέλος της θεραπείας, ακολουθεί η συγκράτηση, όπως αυτή γίνεται μετά από κάθε μορφής ορθοδοντική θεραπείας, προκειμένου να διατηρηθεί το αποτέλεσμα αναλλοίωτο στο χρόνο. Για τη φάση της συγκράτησης, χρησιμοποιείται είτε συγκρατητικό μηχάνημα (μασελάκι) κατά τη διάρκεια της νύχτας, είτε γίνεται μόνιμη ακινητοποίηση των δοντιών από την πίσω τους πλευρά με λεπτό μεταλλικό σύρμα (retainer) είτε με ίνες υαλονημάτων προσφέροντας σας ένα άκρως αισθητικό αποτέλεσμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, απαραίτητες είναι και οι δύο μορφές συγκράτησης του ορθοδοντικού αποτελέσματος, οπότε και συνδυάζονται!

Πολυχώρος Ιδιωτικών
Ιατρείων Ανατ. Θεσσαλονίκης