Προληπτικός έλεγχος – κλινική εξέταση

Ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ιατρικής επιστήμης, αν όχι το σημαντικότερο, είναι ο προληπτικός έλεγχος. Ο εντοπισμός και η αντιμετώπιση οποιασδήποτε παθολογικής κατάστασης σε πρώιμο στάδιο, προσφέρει συνήθως πλήρη ίαση και με τη μικρότερη δυνατή ταλαιπωρία.

 

Εξειδικεύοντας στο πεδίο του μαστού, είναι γνωστό ότι ο καρκίνος σε αυτό το όργανο είναι ο συχνότερος στο γυναικείο πληθυσμό. Κάθε γυναίκα, ανεξάρτητα από το οικογενειακό ιστορικό της, έχει ένα ρίσκο να νοσήσει από καρκίνο του μαστού 12% στη διάρκεια της ζωής της. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι 1 στις 8 γυναίκες θα εκδηλώσει τη νόσο. Και μόνο η ανάγνωση αυτών των στατιστικών στοιχείων, αναδεικνύει τη σημαντικότητα της πρόληψης στην περίπτωση του καρκίνου του μαστού.

 

Οι τελευταίες λοιπόν κατευθυντήριες οδηγίες αναφέρουν ότι κάθε γυναίκα μετά τα 40, πρέπει να κάνει 1 φορά το χρόνο μαστογραφία και υπέρηχο μαστών, ενώ οι απεικονιστικές αυτές εξετάσεις θα πρέπει να εκτιμώνται και από χειρουργό μαστού – μαστολόγο, ο οποίος θα κάνει και την κλινική εξέταση.

Πριν από την ηλικία των 40 συστήνεται ως εξέταση πρόληψης ο ετήσιος υπέρηχος, ο οποίος συνήθως ξεκινάει συστηματικά στην ηλικία των 30 περίπου. Στην 5ετία 35-40 καλό θα ήταν να γίνεται και μία μόνο μαστογραφία, που θα «χαρτογραφήσει» ουσιαστικά το μαστό και θα χρησιμεύσει ως βάση σύγκρισης μελλοντικά.

Ιδιαίτερα αναφοράπρέπει να γίνει για τη σημασία της αυτοψηλάφησης, η οποία σκοπό έχει να εξοικειώσει τη γυναίκα με τους μαστούς της ώστε να μπορεί να αναγνωρίσει οποιαδήποτε αλλαγή προκύψει και στη συνέχεια να ενημερώσει το γιατρό της.

 

Συνοψίζοντας λοιπόν, το τρίπτυχο απεικονιστική εξέταση, κλινική εκτίμηση από ειδικό ιατρό και αυτοψηλάφηση, ορίζουν τον προληπτικό έλεγχο του μαστού που μέχρι στιγμής αποδεικνύεται το μοναδικό αποτελεσματικό όπλο στην ιατρική φαρέτρα για την αντιμετώπιση του καρκίνου.