ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΝΕΦΡΙΚΩΝ ΚΥΣΤΕΩΝ

Με την μέθοδο της λαπαροσκόπησης μπορεί να γίνει αφαίρεση ή αποφλοίωση των κύστεων του νεφρού, σε ασθενείς που πάσχουν από κύστεις του νεφρού και  παρουσιάζουν συμπτώματα ή είναι ύποπτες για κακοήθεια.

Η λαπαροσκοπική αποφλοίωση της κύστης αποσκοπεί στην αφαίρεση του τμήματος της κύστης που προβάλει έξω από τον νεφρό. Η λαπαροσκοπική  αφαίρεση της κύστης του νεφρού περιλαμβάνει τη αφαίρεση ολόκληρης της κύστης, συμπεριβαλλομένου και της κοίτης της κύστης, του τμήματος, δηλαδή,  που έρχεταi σε άμεση επαφή με τον νεφρό.

 

Η λαπαροσκοπική αφαίρεση ή αποφλοίωση των νεφρικών κύστεων έχει ένδειξη:

Σε νεφρικές κύστεις, συνήθως μεγαλύτερες από 3 εκ., που προκαλούν σοβαρά ενοχλήματα στον ασθενή, όπως έντονο πόνο, απόφραξη της νεφρικής πυέλου ή του ουρητήρα, πίεση του νεφρικού παρεγχύματος, αρτηριακή υπέρταση, υποτροπιάζουσες αιματουρίες, υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις.

Όταν δεν μπορεί να εφαρμοστεί η διαδερμική παρακέντηση και η έγχυση σκληρυντικών ουσιών, όπως συμβαίνει σε νεφρικές κύστες που βρίσκονται κοντά σε μεγάλα αγγεία, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος σοβαρών επιπλοκών από την εφαρμογή τους.

Όταν υπάρχει ήδη αποτυχημένη απόπειρα διαδερμικής παρακέντησης και σκληροθεραπείας των νεφρικών κύστεων.