ΔΙΟΥΡΗΘΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΤΕΚΤΟΜΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ TURis

H διουρηθρική προστατεκτομη είναι η συχνότερη χειρουργική επέμβαση που εκτελείται στους άνδρες άνω των 65 ετών για την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη αδένα.

 

Η χειρουργική θεραπεία ενδείκνυται σε ασθενείς όταν:

η φαρμακευτική θεραπεία έχει αποτύχει.

υπάρχει επεισόδιο οξείας επίσχεσης ούρων.

Υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις

Υποτροπιάζουσες αιματουρίες, αποδεδειγμένα προστατικής αιτιολογίας.

Λιθίαση ουροδόχου κύστης

Βλάβες των νεφρών και νεφρική ανεπάρκεια ,ως αποτέλεσμα της χρόνιας κατακράτησης ούρων.

Υπό γενική ή ραχιαία αναισθησία ένα ειδικό όργανο που ονομάζεται ρεζεκτοσκόπιο, εισάγεται στην ουρήθρα. Το ρεζεκτοσκόπιο, το οποίο είναι περίπου 30 εκατοστά σε μήκος και 1,5 εκατοστό περίπου σε διάμετρο, περιέχει ένα σύστημα φακών με ειδικό σύστημα ψυχρού φωτισμού, κάνουλες για τον έλεγχο της ροής των υγρών και μία ηλεκτρική αγκύλη, η οποία κόβει ή καυτηριάζει τους ιστούς κάνοντας αιμόσταση.

Η ηλεκτρική  αυτή αγκύλη λειτουργεί με διπολικό ρεύμα και η όλη επέμβαση διενεργείται υπό συνεχή ροή φυσιολογικού ορού.

Με την διαθερμία TURis διατίθεται ειδικό ηλεκτρόδιο τύπου μανιτάρι με το όποιο πραγματοποιούμε εξάχνωση του προστάτη για το τέλειο μετεγχειρητικό αποτέλεσμα καθώς και για επεμβάσεις σε ασθενείς υψηλού κινδύνου υπό αντιπηκτική αγωγή.

Κατά την διάρκεια της επέμβασης αφαιρείται ο προστατικός ιστός σε μικρά κομματάκια κάθε φορά από το εσωτερικό του προστάτη αφήνοντας πίσω μία κοιλότητα. Μόνο το εσωτερικό του προστάτη (το προστατικό αδένωμα) αφαιρείται ενώ η κάψα του προστάτη παραμένει. Ο ιστός που αφαιρείται μεταφέρεται από το υγρό πλύσεων μέσα στην κύστη, και ξεπλένεται προς τα έξω με ειδικές πλύσεις στο τέλος της εγχείρησης.

Με το πέρας της επέμβασης , τοποθετείται ουροκαθετήρας και ο ασθενής τίθεται σε συνεχείς πλύσεις ουροδόχου κύστης μέχρι να σταματήσει η αιμορραγία. Ο ουροκαθετήρας αφαιρείται την επόμενη μέρα ή κατά την έξοδο του ασθενή από την κλινική.

 

Τα πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου είναι:

η απουσία τομών,

η βραχυπρόθεσμη νοσηλεία μίας μόνο ημέρας,

η ελάχιστη ανάγκη μετάγγισης αίματος,

η αφαίρεση του ουροκαθετήρα την επομένη μέρα της επέμβασης.

η απουσία ακράτειας μετεγχειρητικά (<0.5%).

η απουσία στυτικής δυσλειτουργείας μετεγχειρητικά (<0.5%).