Η σύγχρονη αντιμετώπιση των νοσημάτων του μαστού περιλαμβάνει και την ταυτοποίηση αυτών προτού ορισθεί το θεραπευτικό πλάνο.
Από τη στιγμή που κάποια βλάβη εντοπιστεί στο μαστό (με απεικονιστικές εξετάσεις στα πλαίσια του προληπτικού ελέγχου ή με ψηλάφηση), και εφόσον κριθεί θα πρέπει να γίνεται βιοψία της βλάβης. Η βιοψία που προκρίνεται στις μέρες μας είναι με τέμνουσα βελόνα που έχει ακρίβεια που αγγίζει μέχρι και το 96%. Η βιοψία με λεπτή βελόνα διατηρεί ακόμη τη θέση της στη διαγνωστική προσέγγιση αλλά σε περιορισμένες εφαρμογές.
Η βιοψία στο μαστό είναι μια σχετικά απλή διαδικασία που μπορεί να πραγματοποιηθεί στο χώρο του ιατρείου. Συνήθως γίνεται η υπερηχογραφική εντόπιση της βλάβης και με τοπική αναισθησία στο σημείο όπου θα εισχωρήσει βελόνα, λαμβάνεται το δείγμα. Διαρκεί κάτι λιγότερο από 15-20 λεπτά και η ασθενής μπορεί να επιστρέψει αμέσως στις δραστηριότητές της.
Με τη βιοψία λοιπόν μαθαίνουμε εκ των προτέρων την ιστολογία της βλάβης, κατηγοριοποιείται, και μπορούμε να σχεδιάσουμε επακριβώς τη θεραπεία της.