Αλάτι: Όχι περισσότερα από 3 γραμμάρια την ημέρα

Αλάτι: Όχι περισσότερα από 3 γραμμάρια την ημέρα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) συνιστά ότι οι άνθρωποι πρέπει να καταναλώνουν λιγότερο από 5 γραμμάρια αλάτι την ημέρα, αλλά η παγκόσμια πρόσληψη είναι, κατά μέσο όρο, 10 γραμμάρια την ημέρα. Τελευταία μελέτη κάνει λόγο για όχι περισσότερα από 3 γραμμάρια την ημέρα.

Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού αυξάνει την αρτηριακή πίεση, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών, καρδιακής ανεπάρκειας και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Πολλές μελέτες δείχνουν μια γραμμική σχέση μεταξύ πρόσληψης αλατιού και καρδιαγγειακής νόσου: καθώς αυξάνεται η πρόσληψη αλατιού, αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου και ο πρόωρος θάνατος.

Αλλά άλλες μελέτες υποδηλώνουν ότι η σχέση μεταξύ κατανάλωσης αλατιού και ασθένειας δεν είναι γραμμική. Θεωρούν ότι η κατανάλωση τόσο λιγότερο από τα 7,5 γραμμάρια όσο και περισσότερο από τα 12,5 γραμμάρια την ημέρα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και πρόωρου θανάτου.

Η τελευταία μελέτη μεγάλη μελέτη που διενεργήθηκε και παρουσιάστηκε στο Παγκόσμιο συνέδριο καρδιολογίας στο Παρίσι, έδειξε  ότι ο υπολογισμός των προσλήψεων αλατιού από δείγματα ούρων μπορεί να μεταβάλει τη γραμμική σχέση που παρατηρείται μεταξύ της πρόσληψης αλατιού και της θνησιμότητας. Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από δοκιμές πρόληψης υπέρτασης, οι οποίες χρησιμοποίησαν την επιστημονικά ορθή μέθοδο για την εκτίμηση της πρόσληψης αλατιού (αρκετές 24ωρες μετρήσεις ούρων) σε περίπου 3.000 ενήλικες με υψηλή αρτηριακή πίεση για χρονικά διαστήματα που κυμαίνονται από 18 μήνες έως τέσσερα χρόνια. Διαπιστώθηκε μια γραμμική σχέση μεταξύ της πρόσληψης αλατιού και του κινδύνου θανάτου αρχίζοντας από ένα επίπεδο πρόσληψης αλατιού 3 γραμμάρια την ημέρα.

Το μήνυμα παραμένει σαφές: η μείωση του αλατιού σώζει ζωές και τα ευρήματα από μελέτες με μη αξιόπιστη αξιολόγηση της πρόσληψης αλατιού χρησιμοποιούνται για να εκτροχιάσουν την κρίσιμη πολιτική δημόσιας υγείας και να εκτρέψουν τη δράση της μείωσης του αλατιού.

Πηγή: zougla.gr

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.