Αντιδράσεις για την απόφαση του ΕΟΠΠΥ για αξονικές, μαγνητικές τομογραφίες και μαστογραφίες

Αντιδράσεις για την απόφαση του ΕΟΠΠΥ για αξονικές, μαγνητικές τομογραφίες και μαστογραφίες

Την άμεση απόσυρση της απόφασης του ΕΟΠΥΥ που τέθηκε σε εφαρμογή την 1η Ιουλίου και προβλέπει μηνιαίο πλαφόν ανά μηχάνημα στις απεικονιστικές εξετάσεις (αξονικές, μαγνητικές, μαστογραφίες) που εκτελούνται σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, καθώς και μείωση της τιμής αποζημίωσης για κάθε εξέταση η οποία διαμορφώνεται με βάση την τεχνολογία κάθε μηχανήματος, ζητεί η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ).

Παράλληλα, καλεί τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που θα εξασφαλίσουν την ορθή χρήση των υπηρεσιών υγείας, σε συνδυασμό με την ικανοποίηση των αναγκών των πολιτών. Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου δηλώνει πως «δεν έχει κανέναν λόγο να αμφισβητήσει την ύπαρξη ανάγκης για τη δημιουργία ενός πλαισίου εξορθολογισμού στο τομέα των απεικονιστικών εξετάσεων, το οποίο θα καταπολεμά την προκλητή ζήτηση και θα διαμορφώνει κανόνες για τη λειτουργία του συνεργαζόμενου με το δημόσιο σύστημα υγείας ιδιωτικού τομέα παροχής υπηρεσιών ΠΦΥ». Ωστόσο, θεωρεί «απαράδεκτο η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να χρησιμοποιεί και να εκθέτει με τόση ευκολία πολίτες και ασθενείς σε νέες διαδικασίες ταλαιπωρίας, απρόβλεπτους κινδύνους, αλλά και μια επιπλέον οικονομική επιβάρυνση».

Επιπλέον, όπως αναφέρει, με το νέο σύστημα των περιορισμών που εισάγει ο ΕΟΠΥΥ, εκθέτει τους ασθενείς σε μία σειρά κινδύνων, για τους οποίους δεν λαμβάνεται καμία μέριμνα. Συγκεκριμένα, δεν υπάρχει διάκριση του επείγοντος περιστατικού, επιβαρύνονται οικονομικά οι ασθενείς, καθώς με το νέο μέτρο δε θα περιοριστεί η συνολική δαπάνη, αλλά μόνο η δημόσια δαπάνη, που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ ( το 15% της συμμετοχής του ασθενή υπολογίζεται με βάση την τιμή του κρατικού τιμολογίου και όχι την τιμή αποζημίωσης), δεν υπάρχει διαφανής διαδικασία με την οποία μπορούν να γνωρίζουν οι ασθενείς, μέσω μίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, τόσο τη δυνατότητα να πραγματοποιηθούν ραντεβού σε πραγματικό χρόνο, όσο και την πληρότητα των διαγνωστικών κέντρων. «Με την ισχύουσα διάταξη, το κάθε διαγνωστικό κέντρο θα μπορεί να εφαρμόζει την πολιτική του κατά το δοκούν, γεγονός που θα οδηγήσει στην εμφάνιση κερδοσκοπικών φαινομένων» επισημαίνει η Ομοσπονδία. Όπως συμπληρώνει, μειώνεται ο αριθμός των ασθενών που θα μπορούν να επιλέξουν τα διαγνωστικά κέντρα με τον πλέον σύγχρονο εξοπλισμό και καλύτερες διαγνωστικές δυνατότητες, δημιουργούνται συνθήκες που οδηγούν στη διεύρυνση των ανισοτήτων μεταξύ των ληπτών υπηρεσιών υγείας, λειτουργεί ως αντικίνητρο για την πραγματοποίηση επενδύσεων σε νέες τεχνολογίες και ανάπτυξης του υγιούς ανταγωνισμού των διαγνωστικών κέντρων, καθώς δεν αναγνωρίζεται η αξία της ποιότητας και δεν επιβραβεύεται η παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου προς τους ασθενείς.

Σύμφωνα με την ΕΛΛΟΚ, εάν ο ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο Υγείας επιθυμούσαν πραγματικά να καταπολεμήσουν την προκλητή ζήτηση, να επιφέρουν εξορθολογισμό στη χρήση και να μειώσουν τη δαπάνη για απεικονιστικές εξετάσεις, θα είχαν προβεί έγκαιρα με μεθοδικότητα και προγραμματισμό, στις παρακάτω ενέργειες:

  • Θα είχαν από καιρό ξεκινήσει την εφαρμογή των διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων.
  • Θα είχαν φροντίσει να λειτουργεί σύμφωνα με τις δυνατότητές του ο εξοπλισμός που υφίσταται στις δημόσιες δομές, ο οποίος σήμερα υπολειτουργεί, (αύξηση ωραρίου λειτουργίας).
  • Θα είχαν αντικαταστήσει τον υφιστάμενο παλαιό εξοπλισμό με νέο σύγχρονης τεχνολογίας, καλύπτοντας μεγαλύτερο μέρος των αναγκών.

Στελέχη του Οργανισμού δηλώνουν ότι οι ασθενείς δε θα ταλαιπωρηθούν, ούτε θα επιβαρυνθούν οικονομικά, καθώς το νέο πλαφόν είναι αρκετά πάνω από τον πραγματικό αριθμό εξετάσεων που μπορεί να πραγματοποιήσει κάθε μηχάνημα, αφού έχει υπολογισθεί η 24ωρη λειτουργία του, κάτι με το οποίο συμφωνούν και εκπρόσωποι διαγνωστικών κέντρων. Αντίδραση, πάντως, προκαλεί η θέσπιση νέων μειωμένων τιμών αποζημίωσης που διαμορφώνονται με βάση τη τεχνολογία κάθε μηχανήματος, γι’ αυτό και αναμένεται συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.