Κοινό Κρυολόγημα και Γρίπη

Κοινό Κρυολόγημα και Γρίπη

Νικόλαος Χ. Πανταζής
Ειδικός Παθολόγος – Υπερτασιολόγος – Διαβητολόγος

Πρόκειται για λοιμώξεις του αναπνευστικού, που συγχέονται από το ευρύ κοινό, με αποτέλεσμα συχνά να χρησιμοποιείται εσφαλμένα ο όρος “γρίπη” για να περιγραφούν τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος. Το κρυολόγημα είναι μια πιο ήπια λοίμωξη του αναπνευστικού σε σχέση με την γρίπη. Τα συμπτώματα του κρυολογήματος είναι ήπια και σύντομης διάρκειας, ενώ της γρίπης έντονα και μεγαλύτερης διάρκειας. Το κρυολόγημα είναι κατά βάση ακίνδυνο, ενώ η γρίπη μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως η πνευμονία και η ανάγκη για νοσηλεία.

Κοινό κρυολόγημα. Αρχικό σύμπτωμα είναι συνήθως ο πονόλαιμος, διάρκειας μεγαλύτερης της μιας ή των δύο ημερών. Τις επόμενες ημέρες ακολουθούν ρινική καταρροή και συμφόρηση συνοδευόμενες από βήχα. Κατά κανόνα σε ενήλικες πυρετός δεν εκδηλώνεται ή είναι πολύ χαμηλός. Αντιθέτως στα παιδιά ο πυρετός είναι σχετικά πιο συχνός. Οι ρινικές εκκρίσεις είναι υδαρείς κατά τις πρώτες ημέρες, ενώ στην συνέχεια γίνονται πιο πηχτές και σκούρες. Πρασινόχρωη βλέννα είναι δυνατό να υπάρξει χωρίς απαραίτητα να έχει αναπτυχθεί βακτηριακή λοίμωξη. Αρκετές εκατοντάδες διαφορετικοί ιοί μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα κρυολογήματος.

Τα συμπτώματα του κρυολογήματος συνήθως διαρκούν για περίπου μια εβδομάδα. Κατά τις πρώτες ημέρες η νόσος είναι μεταδοτική, δηλαδή το κρυολόγημα μεταδίδεται και σε άλλους, και ίσως χρειαστεί να παραμείνετε στο σπίτι. Εάν δεν υπάρχει βελτίωση των συμπτωμάτων μετά από μία εβδομάδα, ενδεχομένως πρόκειται για βακτηριακή λοίμωξη, και τότε συνιστάται αντιβιοτικό. Μερικές φορές τα συμπτώματα  του κρυολογήματος συγχέονται με της αλλεργικής ρινίτιδας ή της ιγμορίτιδας. Εάν τα συμπτώματα  βελτιώνονται ταχέως εντός εβδομάδας, πρόκειται συνήθως για κοινό κρυολόγημα. Σε άλλη περίπτωση εξετασθείτε από τον Ιατρό σας, ώστε να διερευνηθούν και οι άλλες πιθανότητες.

Γρίπη. Προκαλεί πιο σοβαρά συμπτώματα, όπως πονόλαιμο, πυρετό, πονοκέφαλο, μυικά άλγη, κυκλοφορική συμφόρηση και βήχα, ενδεχομένως και έμετο και διάρροια. Η βελτίωση είναι πιο βραδεία, συνήθως εντός δύο έως πέντε ημερών, αλλά τα συμπτώματα είναι δυνατόν να διαρκούν για μια εβδομάδα ή και περισσότερο. Συχνή επιπλοκή της γρίπης είναι η πνευμονία, ιδιαίτερα σε νεαρά ή ηλικιωμένα ή άτομα με πνευμονικά ή καρδιακά νοσήματα. Εάν έχετε δύσπνοια, εξετασθείτε από τον Ιατρό σας.

Πρόληψη κοινού κρυολογήματαος και γρίπης. Είναι κοινή και για τις δύο νόσους. Προκαλούνται από ιούς που εισέρχονται μέσω των βλεννογόνων της μύτης, των ματιών ή του στόματος. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να γίνεται συχνό πλύσιμο των χεριών με τον ενδεδειγμένο τρόπο. Επιπλέον συνιστάται να αποφεύγεται η επαφή με άτομα που ήδη πάσχουν και η παραμονή σε κλειστούς χώρους με συνωστισμό.

Πώς γνωρίζουμε τελικά αν πρόκειται για γρίπη ή κρυολόγημα; Αρχικά μετρώντας την θερμοκρασία του σώματος. Τα συμπτώματα της γρίπης προσομοιάζουν συχνά τα συμπτώματα του κρυολογήματος με ρινική συμφόρηση, βήχα, πόνους και αδιαθεσία. Το κοινό κρυολόγημα όμως εκδηλώνεται σπάνια με πυρετό, έχοντας τα χαρακτηριστικά ελαφριάς νόσου, ενώ αντιθέτως η γρίπη εκδηλώνεται κατά κανόνα τουλάχιστον αρχικά με σχετικά υψηλό πυρετό έχοντας τα χαρακτηριστικά μιας βαριάς νόσου.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ Χ. ΠΑΝΤΑΖΗΣ – ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ –

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.